, 2023/5/16

A legtöbb ember nem születik tapasztalt utazóvá. Ez valami, ami csak az úton szerzett tapasztalattal alakul ki. Az utazási rutin egy folyamat eredménye, amely a lekésett buszokból, ostoba viselkedésből, kulturális tudatlanságból és számtalan kis hibából születik.

Utazási tippek

Aztán egy nap elkezdesz zökkenőmentesen közlekedni a repülőtereken, és úgy beilleszkedsz az új kultúrákba, mint hal a vízbe. Ezeket a tippeket az elmúlt tizenhat év nomád életem során tanultam meg. Ezekkel az utazási tippekkel pénzt takaríthatsz meg, jobban alhatsz, többet térhetsz le a kitaposott útról, találkozhatsz a helyiekkel, és egyszerűen csak jobb utazó leszel.

1. Mindig csomagoljon törölközőt.

Ez a sikeres galaktikus stoppolás kulcsa - és a józan ész. Soha nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged, legyen szó a strandon, piknikezésről, vagy csak arról, hogy megszárítkozz a zuhanyzás után. Bár sok hostel kínál törölközőt, sosem tudhatod, hogy lesz-e vagy sem, és egy kis törülközőt cipelve nem lesz olyan nagy súlytöbblet a táskádban. Győződj meg róla, hogy könnyű, gyorsan száradó törölközőről van szó, mivel a hagyományos törölközők túlságosan terjedelmesek és nehezek (és sokáig tart megszáradniuk). A Dry Fox utazótörülközők a kedvenceim (használd a "nomadicmatt" kódot a 15%-os kedvezményért)!

2. Használj egy kis hátizsákot/ bőröndöt.

Nomadic Matt pózol egy fotóhoz Hawaii-on utazás közbenAzzal, hogy kis hátizsákot vásárolsz (én valami 35/45 liter körüli táskát szeretek), kénytelen leszel keveset pakolni, és elkerülni, hogy túl sok cuccot cipelj magaddal. Az embereknek van egy természetes hajlamuk arra, hogy meg akarják tölteni a helyet. Még ha kezdetben keveset is csomagolsz, de rengeteg extra hely van a táskádban, a végén azt fogod mondani, hogy "nos, azt hiszem, többet is vihetek", és kitöltöd a helyet. Ezt később meg fogod bánni, mivel egy csomó olyan dolgot fogsz cipelni, amire nincs szükséged, és még több súlyt fogsz cipelni a válladon. Az én kedvenc táskám a Flash Pack a REI-től. Más cégek, amelyek kiváló minőségű táskákat kínálnak, az Osprey, a Nomatic és a MEC (kanadaiaknak). Ugyanez a szabály vonatkozik a bőröndökre is.

Ne vigyél hatalmas bőröndöt, mert ezeket csak nyűg a cipekedés, különösen, ha hosszú távon utazol (rövid távon nem annyira). Én a Level 8 bőröndöket szeretem. Tartósak, elég tágasak, szép kialakításúak és jó árúak (a poggyászok rohadt drágák tudnak lenni). Ráadásul a cipzárba TSA zárat építettek. Ide kattintva többet megtudhatsz és vásárolhatsz egyet. Ajánlom még a csomagolókockákat is, amelyek elengedhetetlenek, ha néhány hétig (vagy hónapig) hátizsákból fogsz élni, vagy egyszerűen csak szeretnéd jobban rendszerezni a bőröndödet. Többféle méretben kaphatók, így kicsi és nagy tárgyakat is tárolhatsz bennük. Nagyszerűek ahhoz, hogy könnyen megtalálj mindent a hátizsákodban vagy a bőröndödben.

3. Csomagolj keveset.

Írj egy listát a legszükségesebb dolgokról, vágd ketté, és csak ezt pakold be! Ráadásul, mivel kis hátizsákot vettél, ahogy fentebb említettem, amúgy sem lesz sok helyed extra cuccoknak! Vigyél fele annyi ruhát, mint amennyire szerinted szükséged lesz... nem lesz szükséged annyi mindenre, mint gondolod. Nem baj, ha néhány nap egymás után ugyanazt a pólót viseled. Szeretem az Unbound Merinót, mivel az utazási ruháikat hetekig naponta lehet viselni anélkül, hogy büdösek lennének. Szuper könnyűek, és elegánsan is néznek ki. Nagyon szeretem az anyagukat, kényelmesek, alig kell őket kimosni, és örökké tartanak!

4. De vigyél magaddal extra zoknit.

Egy csomót el fogsz veszíteni a mosási gémek, a kopás és a túrázás miatt, így jól fog jönni, ha extra zoknit pakolsz. Vigyél néhánymal többet, mint amennyire szükséged van. Bízz bennem! Semmi sem jobb, mint egy pár friss zokni!

5. Vigyél magaddal egy extra bankkártyát és hitelkártyát.

Katasztrófák előfordulnak, és a dolgokat ellopják vagy feltörik. Nekem egyszer lemásolták a kártyámat, és befagyasztották. Az utazásom hátralévő részében nem tudtam használni. Nagyon örültem, hogy volt egy biztonsági másolat. Nem szeretné, ha valahol új helyen ragadna, és nem férne hozzá a pénzéhez. Egyszer ez történt egy barátommal, és hetekig kölcsön kellett kérniük pénzt, amíg várták, hogy megérkezzen az új kártyájuk.

Hogyan kerüld el a banki díjakat utazás közben?

22 módja annak, hogy csökkentsd a kiadásaidat, és legyen pénzed az utazáshoz

Hogyan válasszuk ki a legjobb utazási hitelkártyát

6. Ügyelj arra, hogy díjmentes bankkártyákat használj.

Ne add a bankoknak a nehezen megkeresett pénzedet. Tartsd meg magadnak, és költsd el az utazásaidra. Szerezzen be olyan hitelkártyát és betéti kártyát, amely nem számít fel külföldi tranzakciós díjat vagy ATM-díjat. Egy hosszú utazás során az a néhány dollár, amit minden alkalommal elvesznek, nagyon összeadódik!

7. Utazz legalább egyszer egyedül.

Sokat fogsz tanulni magadról és arról, hogyan válhatsz függetlenné. Közhely, de igaz. A szóló utazás megtanított arra, hogyan gondoskodjak magamról, hogyan beszélgessek az emberekkel, és hogyan kezeljem könnyedén az ismeretlen helyzeteket. Megbarátkoztam önmagammal, segített megismerni, hogy mire vagyok képes, és lehetővé tette, hogy szuper önző legyek, és azt csináljak, amit csak akarok! Némi megszokást igényel, ha még sosem csináltad, de legalább egyszer csináld meg. Tedd magad kényelmetlenül, és lepd meg magad. Értékes életvezetési készségeket tanulsz, ha megerőlteted magad!

8. Ne félj térképet használni.

Turistának látszani nem olyan rossz, mint tényleg eltévedni és rossz környéken kikötni. Ne félj térképet használni vagy útbaigazítást kérni, és ne nézz ki turistának. Elvégre az is vagy!

9. De ne félj attól sem, hogy célzottan eltévedsz.

A céltalan bolyongás egy új városban jó módja annak, hogy megismerd a várost, letérj a kitaposott útról, és távol kerülj a turistáktól. Meglepődhetsz, milyen rejtett gyöngyszemekre bukkansz. Szeretek bolyongani, és megpróbálom megtalálni az utat a Google Maps használata nélkül. Az utazás a felfedezés művészete, és sosem tudhatod, milyen klassz kis helyekre bukkansz.

10. Mindig látogass el a helyi turisztikai információs központba.

Ez valószínűleg az egyik legkevésbé kihasznált utazási tipp a világon. A turisztikai információs központok mindenről tudnak, ami a városban történik. Tudnak mutatni neked ingyenes tevékenységeket, különleges eseményeket, amelyek a tartózkodásod alatt történnek, és mindent, ami a kettő között van. Még kedvezményeket is kínálnak a látnivalókra és a közlekedésre. Az a feladatuk, hogy segítsenek jobban megtapasztalni az úti célt. Elképesztő, hogy hány utazó hagyja ezt ki, amikor valahova látogat, de hozzáértő utazóként tudod, hogy használd ezt a forrást!

11. Ne vegyél pénzes övet - hülyeségek.

A tolvajok tudják, hogy léteznek, és ha valaki ilyennel mutatkozik, az gyakorlatilag azt kiáltja: "Nézzétek, turista vagyok, akinek pénze van! Ropjatok ki!" Minél inkább be tudsz olvadni a tömegbe és úgy viselkedsz, mint egy helyi, annál könnyebb lesz üzleteket kötni és elkerülni a tolvajokat. Ha a zsebtolvajoktól tartasz, vigyázz jobban a cuccaidra!

12. Ha elmész valahová, csak azt vidd magaddal, amire szükséged van.

Korlátozza a készpénz és a bankkártyák mennyiségét, amit magával visz, amikor kimozdul, így ha mégis történik valami, könnyen helyreállíthatja a helyzetet. Soha ne vigyen magával egynél több hitelkártyát vagy bankkártyát. Az én szabályom a készpénzzel kapcsolatban az, hogy legfeljebb 50 USD-t viszek magammal.

13. Mindig legyen nálad zár.

Vigyél magaddal egy kis kombinációs zárat, amikor utazol. Nagyon jól jönnek, különösen, ha kollégiumban laksz. A legtöbb hostelben szekrényeket használnak, így a költségvetési utazóknak saját utazási zárról kell gondoskodniuk, hogy biztonságban tartsák a dolgaikat. Bár általában a hostelekben lehet bérelni vagy vásárolni, sokkal olcsóbb, ha már az utazás előtt veszel egyet. (Csak ne kulcsos zárat használj, mert ha elveszíted a kulcsot, véged van!)

14. Készíts extra másolatokat az útleveledről és a fontos irataidról.

Ne felejts el egy másolatot e-mailben is elküldeni magadnak. Soha nem tudhatod, mikor van szükséged valamilyen dokumentumra, és nem biztos, hogy az eredetit magaddal akarod vinni. Ezenkívül, ha ellopják az útlevelét, a másolat a rendőrségi jelentéshez is jól jöhet.

15. Kérj információt a szálló személyzetétől - még akkor is, ha nem ott laksz.

A hostelek személyzete egész nap, minden nap foglalkozik olcsó utazókkal. Pontosan tudják, hogy hova érdemes menni olcsó ételekért és látnivalókért. Emellett általában helyiek, így nagyon jól ismerik a várost. Kérdezz tőlük mindenféle információt. Még ha nem is szállsz meg valamelyikben, csak ugorj be, és kérj segítséget. Általában megadják.

16. Tanulj meg alapvető kifejezéseket az úti célod anyanyelvén.

A helyiek értékelni fogják, és megkönnyíti az interakciókat. Nem kell elsajátítanod a nyelvet, de ha megtanulsz néhány dolgot, mint például "Helló", "Viszlát", "Köszönöm!", "Hol van a mosdó?", az sokat fog segíteni abban, hogy megkedveltesd magad a helyiekkel. Tetszeni fog nekik, hogy megpróbáltad.

17. Olvass el egy történelemkönyvet!

Nem lehet megérteni egy hely jelenét, ha semmit sem tudunk a múltjáról. Olvasson utána a meglátogatott úti célnak. Ezáltal mélyebben megértheti a meglátogatott helyet. A Kindle segítségével több ezer könyvet pakolhat egyetlen készülékbe, így mindig lesz mit olvasnia, akár útközben, akár csak a tengerparton heverészik.

18. Ne szégyellj bemenni egy Starbucksba vagy McDonald's-ba.

Néha az ismerősség megnyugtató, és mindkét helyen van ingyenes wifi és nyilvános mosdó, amit használhatsz. (Csak ne egye meg a McDonald's-ban kapható ételeket! Az a szar undorító és egészségtelen! Otthon is tudsz ilyet kapni!). A könyvtárakban és a legtöbb modern kávézóban is van ingyenes wifi.

19. Ne repülj közvetlen járattal.

Ha repülőjegyet foglalsz, néha olcsóbb, ha a célállomásodhoz közeli repülőterekre repülsz be, majd vonattal, busszal vagy olcsó légitársasággal utazol oda, ahová menned kell. Ha ezt a módszert szeretnéd alkalmazni, nézz utána, mennyibe kerül közvetlenül a célállomásodra utazni. Ezután nézze meg a közeli repülőterek árait. Ha a különbség több mint 150 USD, akkor megnézem, mennyibe kerül a második repülőtérről az elsődleges célállomásomra való eljutás.

A két kedvenc repülőjegy keresőmotorom a következő:

Skyscanner - Ez az én kedvenc weboldalam az olcsó repülőjegyek kereséséhez. Rengeteg különböző légitársaságot keres, köztük sok olyan olcsó légitársaságot is, amelyeket a nagyobb oldalak kihagynak.

Google Flights - Az egyik legjobb repülőjegy-kereső motor, a Google Flights lehetővé teszi, hogy megadja az indulási repülőteret, és térképen lássa a járatokat a világ minden tájáról, így láthatja, hol a legolcsóbb a célállomás.

20. A biztonsági sorokban mindig álljon az üzleti utazók mögé.

Gyorsan haladnak, mivel általában sietnek és keveset utaznak. Ismerik a gyakorlatot. Sorakozz fel mögöttük, amennyire csak lehet. Így gyorsabban átjutsz a soron!

21. Soha ne állj családok mögé a reptéri biztonsági ellenőrzésnél. Ők örökké tartanak. Nem az ő hibájuk. Csak a gyerekek miatt rengeteg cuccuk van. Próbáld meg elkerülni, hogy olyan sorokba kerülj, ahol sok gyerek van. Ez eltart egy darabig.

22. Amikor bejelentkezel a szállodába, ne félj kérni egy upgrade-et.

Nagyon rugalmasak, amikor a bejelentkezéskor kiosztják a magasabb kategóriákat. Soha nem árt kérni. Gyakran előfordul, hogy el tudnak szállásolni, ha a szálloda nincs tele. Csak légy szuper kedves! Megjegyzés: Ha gyakran szállsz meg szállodákban (vagy szeretnél), érdemes lehet szállodai hitelkártyát beszerezni. Az otthoni mindennapi költéseiddel pontokat gyűjthetsz, és ezeket a pontokat ingyenes tartózkodásra válthatod át. A legjobb kártyákhoz státusz is jár, így valószínűbbé válik a szállodai upgrade is!

23. Írd le a tapasztalataidat.

Még ebben a hipertechnológiai korban is úgy gondolom, hogy mindenkinek többet kellene írnia az utazásai során, hogy legyen mire visszatekinteni. Én soha nem megyek el otthonról napló nélkül. Nemcsak a munkámhoz használom (folyamatosan jegyzetelek és leírom az ötleteimet), hanem arra is, hogy nyomon kövessem az utazásaimat. Az egyszerű utazási naplók remekül alkalmasak az utazás alatti naplózásra, valamint olyan logisztikai információk feljegyzésére, mint az útirányok, elérhetőségek és nyelvi tippek. Ha olyan utazási naplót szeretne, amely nem csak üres oldalakat tartalmaz, hanem van hely az útvonaltervezéshez, helyek a helyi nyelven történő jegyzeteléshez, inspiráló idézetekhez és még sok máshoz, ragadja meg új utazási naplónkat. Kifejezetten az utazókra gondolva terveztük, így jegyzetelhet, valamint történeteket és gondolatokat írhat le utazásai során.

24. Az ebédidő a legjobb időpont a történelmi helyek meglátogatására.

Légy ellentmondásos! Kevesebb tömeg lesz az utadban, mivel a nagy turistabuszok, csoportok és a legtöbb utazó ebédelni indul. Mindig az a legjobb, ha szuper korán, későn vagy akkor látogatsz meg egy látnivalót, amikor az emberek esznek. Így még a legnépszerűbb helyeket is magadénak tudhatod!

25. Soha ne egyél turistaövezetben vagy turistalátványosság közelében.

Általános szabály, hogy öt háztömböt sétálok mindkét irányba, mielőtt találok egy helyet, ahol ehetek. Minél közelebb vagy a turista látványosságokhoz, annál többet fogsz fizetni, és annál rosszabb lesz az étel (és a kiszolgálás). Használd az olyan weboldalakat, mint a Yelp, a Google Maps vagy az Open Rice, hogy találj néhány finom és népszerű éttermet a környékeden. Ezenkívül soha ne egyél olyan helyen, ahol az étlap körülbelül 6 nyelven van! Ez azt jelenti, hogy az étterem csak turistáknak van!

26. A helyiek nem esznek minden este étteremben, és neked sem kellene.

Menj el bevásárolni. Sokat megtudhatsz a helyiek étrendjéről, ha megnézed, milyen élelmiszereket vásárolnak. Ráadásul rengeteg pénzt spórolhatsz meg. Nem fogod megbánni. Főzze meg az ételeket, spóroljon pénzt, és lepje meg magát!

27. Ebédidőben egyél drága éttermekben.

A legtöbb drága étterem ebédajánlatokat kínál, amelyekben ugyanazok az ételek szerepelnek, mint amiket vacsorára is felszolgálnának, de az ár töredékéért! Ez a legjobb időpont, amikor utazásaid során étteremben étkezhetsz.

28. Csomagolj be egy fejlámpát.

Ez egy praktikus eszköz a hátizsákos utazóknak és mindenkinek, aki túrázni vagy kempingezni szeretne. Ha hostelben fogsz megszállni, a fejlámpa hasznos lehet, ha be- vagy kijelentkezni akarsz, de nem akarod megzavarni az útitársaidat a világítás felkapcsolásával. Vészhelyzetben is hasznosak.

29. Vigyél magaddal egy alapvető elsősegélycsomagot.

Balesetek előfordulnak, ezért készülj fel. Én mindig viszek magammal sebtapaszt, antibakteriális krémet és kenőcsöket a kisebb vágásokhoz és horzsolásokhoz. Sosem tudhatod, mikor lesz szükséged rá, és utazás közben nem mindig tudsz hozzájutni. Összeállíthatsz magadnak egy elsősegélycsomagot (itt találsz néhány tippet ehhez), vagy vásárolhatsz előre elkészített készletet az interneten.

30. Ne higgy az olcsó repülésről szóló mítoszoknak.

Ne kergesd magad túlságosan az őrületbe, ha az abszolút legolcsóbb viteldíjat próbálod megszerezni. Az interneten rengeteg mítosz kering arról, hogyan találhatsz olcsó repülőjegyeket, de nincs varázsgolyó vagy egyetlen titkos nindzsa trükk. Nem olcsóbb, ha a hét egy bizonyos napján foglalsz, vagy ha inkognitóban keresel.

Ha öt órát töltesz azzal, hogy 10 dollárt próbálsz megspórolni, az rengeteg stresszel jár. Ha találtál egy repülőjegy-ajánlatot, amivel elégedett vagy, azonnal foglalj, mivel a repülőjegyárak percenként változnak. Ne feledje, általában 24 órája van arra, hogy szükség esetén lemondja a foglalást.

31. Maradj hostelekben.

Olcsók, szerveznek eseményeket, rengeteg emberrel találkozol, és egyszerűen csak rengeteg móka van velük! Ráadásul a hostelbárokban olcsó sört árulnak. A Hostelworld a legjobb hostel-szálláskereső oldal, a legnagyobb kínálattal, a legjobb keresőfelülettel és a legnagyobb elérhetőséggel. Minden hostelfoglalásomhoz ezt használom.

Itt van egy lista az általam legjobbnak tartott hostelekről a világ minden tájáról. Ha hátizsákos utazást tervezel Európában, érdemes beszerezned a HostelPass kártyát, amellyel akár 20%-os kedvezményt kapsz a hostelek árából Európa-szerte. Ez egy nagyszerű módja a spórolásnak, és folyamatosan új hosteleket is felvesznek. Mindig is szerettem volna valami ilyesmit, ezért örülök, hogy végre létezik. Használja a NOMADICMATT kódot a 25%-os kedvezményért.

32. Használd a Meetupot, a megosztáson alapuló gazdaságot és a vendéglátó weboldalakat, hogy helyiekkel találkozz.

Ezek a weboldalak segítenek abban, hogy bennfentes nézőpontot kapj az úti célodról azáltal, hogy összekötnek a helyiekkel az általad meglátogatott helyeken. A megosztáson alapuló gazdaság megváltoztatta az emberek utazási módját, lehetővé téve, hogy helyiekkel találkozz, kiszállj a turistautakból, és megapénzt spórolj! Ez egy hármas győzelem - és én ezeket a forrásokat mindig használom, amikor utazom.

33. Légy nyitott az idegenek felé.

Nem mindenki harap rá. Köszönj az úton lévő embereknek. Az idegenekből csinálj barátokat. Ne feledd, hogy ők is olyanok, mint te! Ők is boldog, teljes életet szeretnének élni, és nekik is vannak reményeik és álmaik! Soha nem tudhatod. Lehet, hogy életre szóló barátokra teszel szert.

34. De légy résen!

Vannak, akik harapnak, ezért tartsd meg az egészséges gyanakvás szintjét. Nem akarsz bedőlni semmilyen utazási csalásnak, vagy kellemetlen helyzetbe sodorni magad. Légy nyitott, de óvatos. Íme egy lista az elkerülendő utazási csalásokról.

35. Próbáljon ki új ételeket.

Egy finom, friss görög étel, miközben az óceánra nézel a görög szigeteken. Ne kérdezd meg, hogy mi ez. Csak tedd a szádba, és nézd meg, hogy ízlik-e. Ha feltartod magad, lehet, hogy lemaradsz néhány szokatlan és finom helyi ételről. Íme néhány cikk arról, hogyan ehetsz ízletes - és olcsó - ételeket a világ minden táján:

36. Kerüld a taxikat!

Ezek mindig megrontják a költségvetést. Soha, de soha ne taxizzon, hacsak nem muszáj!

37. Vigyél magaddal egy újrahasználható vizes palackot a reptéri biztonsági ellenőrzésen, és töltsd fel a kapunál.

Az egyszer használatos műanyagok a világ számos országában elterjedtek. Az óceánjainkat is szennyezik, és tönkreteszik a környezetet. Igyál a csapból, amikor csak tudsz - pénzt spórolsz és segítesz a környezetnek. Ha olyan helyre mész, ahol nem ihatod a vizet, mindenképpen szerezz be egy szűrővel ellátott vizes palackot. Én szeretem a Lifestraw-t.

38. Vegyél részt ingyenes gyalogtúrákon.

Amellett, hogy ingyenesek, ezek a túrák jó tájékozódást és hátteret nyújtanak az adott városról, ahová látogatsz. Imádok, imádok, imádok gyalogtúrákat tenni, amikor utazom. Elütöd az időt, kérdésekkel borsozhatod az idegenvezetőt, és nagyon sokat megtudhatsz arról, hogy hol vagy. Íme néhány kedvenc gyalogos túrázó cégem a világ minden tájáról:

A legjobb gyalogtúrák New Yorkban

A legjobb gyalogtúrák Londonban

A legjobb gyalogtúrák Párizsban

A legjobb gyalogtúrák Berlinben

A legjobb gyalogtúrák Amszterdamban

És bár az ingyenes gyalogtúrák nagyszerűek, néha megéri fizetős gyalogtúrát tenni, ha mélyebben szeretnél beleásni magad az úti cél egy adott aspektusába. A Walks az egyik kedvenc fizetős gyalogtúrákat szervező cégem, amely mélyreható történelmi és kulturális túrákat kínál a világ különböző városaiban (különösen Európában). Kiscsoportos túrái általában exkluzív hozzáférést biztosítanak a kulisszák mögé, amit máshol nem kaphatsz meg.

A gasztronómia iránt érdeklődők számára a Devour Food Tours mindenféle elképesztő gasztronómiai túrákat kínál Európa-szerte.

39. Szerezz be városi látnivalókártyákat.

Ha rövid idő alatt sok múzeumot és egyéb látnivalót fogsz meglátogatni, egy városi bérlettel pénzt spórolhatsz a belépőkön (ráadásul a legtöbbjük ingyenes tömegközlekedést is biztosít!).

40. Fotózd le a csomagjaidat és a ruháidat.

Ha a táskád elveszik, ez segít könnyebben azonosítani, és felgyorsítja az utasbiztosításod megtérítésének folyamatát.

41. Vigyél magaddal vészhelyzeti készpénzt.

Mert vészhelyzetek előfordulnak, mint például Romániában, amikor nem találtam bankautomatát, és pénzre volt szükségem a buszra a szállásra. Általában igyekszem 200 USD körüli összeget tartani vészhelyzeti készpénzben arra az esetre, ha valami történne!

42. Szerezz be egy jó cipőt.

Sokat sétálsz, amikor utazol. Ne üsd szét a lábadat. Szeresd őket annyira, amennyire ők szeretnek téged, és csodálatos helyekre fognak elvinni.

A kedvenc cipőm utazáshoz a Suavs cipők, amelyek sokoldalúak és tartósak. Kényelmesek és nagyszerűek egy új város felfedezéséhez egész nap, de elég jól néznek ki ahhoz, hogy este fel tudd őket öltöztetni, ha akarod.

43. Oltassa be magát.

Mert egy idegen országban betegség áldozatává válni nem jó móka - és sok ország megköveteli, hogy beoltasd magad, ha meg akarod látogatni őket. Szóval függetlenül attól, hogy mi a véleményed a témáról, lehet, hogy muszáj lesz.

Itt egy cikk arról, hogyan maradhatsz egészséges az úton.

44. Tanulj meg alkudozni.

Az alkudozás egy szórakoztató, játékos módja annak, hogy ne a külföldi árat számítsák fel. Ez az alkudozás művészete, amely az egész életedben segítségedre lesz, nem csak a piacon.

45. Használd fel a pontokat és mérföldeket az ingyenes utazáshoz.

Sokkal messzebbre juthatsz a világban, ha nem kell fizetned érte. Tanuld meg a travel hacking művészetét, és gyűjtsd a pontokat és mérföldeket a mindennapi költekezéseddel, így ingyen juthatsz repülőjegyekhez, szállásokhoz, vonatjegyekhez és más utazási formákhoz. Ez az, amit minden szakértő utazó az utazási költségeik csökkentése érdekében tesz, és amit neked is meg kell tenned!

46. Vegyél egy kabátot!

Az éjszakák hűvösek lesznek.

47. Egyél utcai ételeket!

Ha kihagyod az utcai ételeket, lemaradsz a kultúráról. Ne ijedj meg! Ha ideges vagy, keress olyan helyeket, ahol gyerekek esznek. Ha nekik biztonságos, akkor neked is az.

48. Szerezz utasbiztosítást.

Az utasbiztosítás a legfontosabb dolog, amit soha nem akarsz használni. Ha valami balul sül el, nem akarsz több ezer dolláros számlákba kerülni. Az utasbiztosítás ott lesz, ha kirabolnak, törlik a járatokat, megbetegszel vagy megsérülsz, vagy haza kell küldeni. Ez egy átfogó biztosítás, és mindössze napi néhány dollárért az egyik legjobb befektetés, amit egy utazáshoz kaphatsz.

Lehet, hogy azt hiszed, hogy szuperember/nő vagy, de így volt ezzel a barátom is, aki eltörte a karját, nem volt biztosítása, és több ezer dollárt kellett zsebből fizetnie. A biztosítás ott volt, amikor ki kellett cserélnem a fényképezőgépemet, és amikor kipukkadt a dobhártyám búvárkodás közben! Kapd el! Íme néhány tipp, hogyan találja meg a legjobb utasbiztosítást.

49. Legyen türelmes.

A dolgok a végén majd megoldódnak. Nem kell sietni. Időben eljut oda, ahová szeretne. Az utazás az utazásról szól, nem a célról.

50. Légy tisztelettudó.

A helyiek szívesen segítenek neked, de valószínűleg van nyelvi akadály, ezért őrizd meg a hidegvéred, ha valami nem úgy megy, ahogy szeretnéd. Ha nem így teszel, a végén csak egy seggfej turistának fogsz tűnni.

51. Ne tervezd túl az utadat.

Hagyd, hogy a napjaid természetes módon alakuljanak. Tervezz be két-három dolgot, a többit pedig hagyd, hogy a nap magától kitöltse. Ez kevésbé stresszes, és az egyik legjobb módja az utazásnak, ha hagyod, hogy a nap csak úgy sodorjon. Íme a tanácsaim, hogyan ne tervezd túl az utazásodat!

52. Lazítson!

Lásd: Légy türelmes!

53. Legyél takarékos - de ne olcsó.

Ne légy filléres, de filléres. Keresse az ajánlatokat, és ne pazarolja a pénzt, de ne hagyjon ki nagyszerű élményeket, és ne gyalogoljon 10 mérföldet azért, hogy megspóroljon néhány dollárt. Az idő pénz. Költsd mindkettőt bölcsen.

54. Vigyél magaddal füldugót.

Bárki, aki valaha is szállt már meg hostelben, tudja, hogy a füldugó elengedhetetlen. Mindenhol horkolók vannak, és szükséged van az alvásra. De még ha nem is hostelben fogsz lakni, akkor is hasznosak a jó alváshoz, ha a szállásod forgalmas utcán található, vagy ha buszon, éjszakai vonaton és más közlekedési eszközökön alszol. A jó alvás megfizethetetlen - készülj fel rá! Ezek a füldugók újrafelhasználhatóak, és sokkal jobban működnek, mint az olcsó habszivacsok, mivel kizárják a zavaró zajokat.

55. Mindig legyen nálad power bank.

Az akkumulátorok lemerülnek. A jó hangulatodnak nem szabad. Mindannyian számos elektronikus eszközzel, például telefonnal és táblagéppel utazunk, de nehéz lehet mindet feltöltve tartani. Egy külső akkumulátor megoldja ezt a problémát.

56. Ne feledd, hogy nem vagy egyedül, még akkor sem, ha egyedül utazol.

Egyedül utazni sosem jelenti azt, hogy tényleg egyedül vagy. Bárhová is mész, mindenhol van egy utazókból álló hálózat, akik a barátaid lesznek, tanácsokat vagy tippeket adnak, és segítenek neked. Ők irányítanak, megmutatják a helyes irányt, és a mentoraid lesznek. Nem vagy egyedül odakint. Sok barátra és rengeteg emlékre tehetsz szert. Ha nem vagy biztos benne, hogy először egyedül szeretnél utazni, bármikor csatlakozhatsz egy csoportos túrához, mint amilyeneket a The Nomadic Networknél kínálunk. Az összes útvonalat én magam terveztem, hogy biztosítsam, hogy a legfontosabb látnivalókat fedjék le, hogy elvisznek a turistaösvényekről, és összekötnek a barátokkal és a helyiekkel.

57. Fotózz az emberekről és az emberekkel.

Amikor az úton új barátokra teszel szert, készíts fényképeket. Rengeteg fényképet. Évek múlva vissza akarsz majd emlékezni azokra az estékre, amelyekre már nem emlékszel, és azokra az emberekre, akik emlékezetessé tették őket.

58. Iratkozz fel repülőjegy-ajánlatokra.

Ha utazásról van szó, valószínűleg a repülőjegy(ek) lesz(nek) a legnagyobb kiadásod. Spórolj pénzt azzal, hogy feliratkozol repülőjegy-ajánlatokat kínáló weboldalakra. Epikus repülőjegy-ajánlatokat kapsz egyenesen a postaládádba, így időt és pénzt takaríthatsz meg. Ne felejtsen el feliratkozni a légitársaságok hírlevelére is, mivel ott jelentik be először az akciókat.

59. Online előfoglalás a látnivalókra, tevékenységekre és kirándulásokra szóló jegyekre.

Ha bármilyen tevékenységet vagy kirándulást tervezel az utazásod során, foglald le őket online. A cégek általában kedvezményes árat kínálnak a személyes vásárláshoz képest. Nem csak ez, de hitelkártyával is fizethetsz, ami némi extra védelmet, valamint több utazási pontot biztosít! Sok nagyobb látványosságnál azt is lehetővé teszi, hogy lefoglalja a helyét, és kihagyja a sorban állást. Mindig nézd meg az interneten, hogy van-e erre lehetőség. Így elkerülheted a többórás sorban állással járó időveszteséget, és rögtön bemehetsz. Láttam már embereket órákat várakozni a párizsi katakombákra, a Louvre-ra, a londoni Churchill War Rooms-ra, templomokra, templomokra, történelmi erődökre és még sok másra. Foglaljon előzetesen előző nap, hagyja ki a sorban állást, és többet láthat a nap folyamán!

A Get Your Guide a kedvenc helyem, ahol előre lefoglalhatod a tevékenységeket. Ez egy hatalmas online piactér a túrák és kirándulások számára, rengeteg lehetőséggel a világ minden táján található városokban, beleértve a sorban állást kihagyó látványosságok jegyeit, főzőtanfolyamokat, gyalogtúrákat és még sok mást!

60. Kerüld a TripAdvisort.

A TripAdvisor jó, ha nyitvatartási időre vagy címre van szükséged, de amikor véleményekről van szó, teljesen figyelmen kívül hagyom. Az emberek mindig negatív értékelést hagynak, ha valami rossz történik, de ritkán hagynak pozitív értékelést, ha valami jó történik, így az értékelések általában torzak. Ráadásul nagyon könnyű hamis értékeléseket készíteni, és egy helyet jobbnak feltüntetni, mint amilyen valójában. Sok szálloda és étterem bérel fel cégeket, hogy mesterségesen felfújják a véleményüket a platformon. Emellett a TripAdvisor arról is ismert, hogy a túlságosan negatív értékeléseket, valamint a szexuális zaklatásról szóló értékeléseket eltávolítja. Használja a TripAdvisort óvatosan. Vagy még jobb, ha egyáltalán nem használja.

61. Végezetül használj naptejet.

Mert ahogy Baz Luhrmann "Everybody's Free (To Wear Sunscreen)" című dalában is szerepel:

Ha csak egy tippet adhatnék a jövőre nézve, a naptej lenne az.

A naptej hosszú távú előnyeit a tudósok bizonyították.