, 2023/5/16

Íme a legjobb úti célok Európában, Amerikában, Ázsiában és azon túl 2023-ra. Felfedezetlen helyek, turisták által kedvelt helyek, nagy kalandok és városlátogatások mind szerepelnek, így bármilyen költségvetéssel is utazz, itt találsz magadnak megfelelő utazást.

Utazási ajánlatok

Ezek mind csodálatos helyek és a bakancslistán is szerepelniük kell. Íme azonban a mi bennfentes tippjeink a 2023-as utazáshoz. Kiválasztottunk néhányat a kedvenc régióinkból, országainkból, városainkból, túráinkból és projektjeinkből, hogy minden eddiginél jobban inspiráljunk. És ne feledd, január az év egyik legolcsóbb időszaka a repülőjegy-foglalásra, így foglalj időben, spórolj többet és ajándékozd meg magadat valamivel, amire 2023-ban is várhatsz.

Éjszakai vonatok Európában

Az összekapcsolt kontinens egyik öröme, hogy nagyon könnyű átlépni a határokat és megannyi különböző várost megnézni. Kerékpárosok és kanálisok északon, vörös tetős sikátorok a központban, tengerparti kikapcsolódás délen – mindezek megismeréséhez még könnyebb átutazni Európán, köszönhetően a kontinensen át közlekedő éjszakai vonatok hálózatának. Ez egy nagyszerű módja az utazásnak, hiszen este elégedetten és vacsorával telve hagyhatsz el egy csodálatos várost és másnap reggel máshol ébredsz fel, készen arra, hogy felfedezd.

Egy csomó lehetőség áll rendelkezésre (mindegyikhez foglalni kell egy helyet vagy egy ágyat) és mindegyik olyan helyek között közlekedik, amelyek egyszerre elérhetőek és romantikusnak tűnnek. Az EuroNight Metropol Prága és Budapest között közlekedik; a Berlin Night Express a német fővárosból Stockholmba visz; az Intercités de Nuit Párizst Toulouse-zal, a spanyol határon fekvő Latour de Carollal vagy az Alpokban fekvő Briançonnal köti össze; a Hellas Express pedig Belgrád és Szaloniki között dübörög.

Ez persze csak egy válogatás és az egyik legjobb dolog az, hogy ha különböző célállomásokra repülve kezdenéd és fejeznéd be az utazásod, a Kiwi.com-on megtalálhatod a legolcsóbb egyirányú járatok nagy részét.

Szenegál

Szenegál a Teranga földjeként ismert. Mi az a teranga? Nos, ez egy szó a wolof nyelvben, és nagyon szabad fordításban „vendégszeretet”-ként fordítható, de egyben az ország lényegét is meghatározza. Magába foglalja a nagylelkűséget (mind spirituálisan, mind anyagilag), a közösségi érzést és azt az elképzelést, hogy nincs olyan, hogy „más”. Dr. Ibra Sene – a BBC-nek nyilatkozó szenegáli történész – szavaival élve azt jelenti, hogy „azzal, hogy ennyire adakozó vagy mindenkihez, nemzetiségtől, vallástól vagy osztálytól függetlenül, kialakul az az érzés, hogy mindenki biztonságban van és szívesen látnak […] hajlandó vagy úgy tekinteni az emberekre, mint a saját családod tagjaira”.

Ha ez nem úgy hangzik, mint egy olyan hely, amit érdemes meglátogatni, akkor nem tudom, hogy milyen hely az. Ez szinte Afrika dióhéjban is (ha egyáltalán lehetséges ilyesmi). Hullámzó, homokos sivatagok északon, mangrove mocsarak, trópusi szavanna, nagy, nyüzsgő városok és tengerpartok, fából épült halászfalvakkal tarkítva. Magyar állampolgárként átkelhetsz a határon Gambiába is, amely egy keskeny földsáv a névadó folyó mentén, és a helyi vadvilágot megfigyelő folyami túrák egyik legkedveltebb célpontja. Két csodálatos afrikai ország egy csapásra?

Bali

Ízek, imák, szerelmek. Így is jellemezhetnénk Balit és a környező szigeteket, de hogy őszinték legyünk ennél sokkal többről van szó. Számos okból járnak ide az emberek a világ minden tájáról. Az év számos napján vannak kulturális fesztiválok a legkülönbözőbb furcsaságokat ünnepelve, bármikor kirándulhatunk erdőkben, rizsföldek mentén titkos vízeséseket keresve és viszonylag olcsón foglalhatunk olyan medencés bungalókat, amelyeket csak képeket látunk, de el nem hisszük, hogy halandók számára is léteznek.

Sokan töltik itt a nyugati világból pár hetes elvonulásukat, vagy esetleg dolgoznak innen pár hónapig, hogy feltöltsék a tapasztalati raktáraikat. Lehet is nagyokat szörfözni is, de ha csak járkálni, fürdeni és pihenni szeretnél, akkor a helyiek kedvessége és a környezet minden igényedet kielégíti. Add hozzá a listához.

Horvátország

Zágráb, Horvátország

Horvátország, a Balkán-félsziget északnyugati részén fekvő ország. Kicsi, de földrajzilag rendkívül változatos, félhold alakú ország. Fővárosa az északon fekvő Zágráb.

Dubrovnik, Horvátország

A mai köztársaság a történelmileg horvát régiókból áll: Horvátország-Szlavónia (az ország felső ágában található), Isztria (központja az Adriai-tenger északi partján fekvő Isztriai-félsziget) és Dalmácia (a tengerparti sávnak felel meg). Bár ezeket a régiókat évszázadokon át különböző idegen hatalmak uralták, kultúrájukban szilárdan nyugati orientációjúak maradtak, átvéve a római jog, a latin ábécé, valamint a nyugat-európai politikai és gazdasági hagyományok és intézmények örökségét. A 20. század nagy részében Jugoszláviához tartozott, Horvátország azonban jelentősen megszenvedte a szövetség felbomlását az 1990-es évek elején. Horvátország európai pályája végül 2013-ban valósult meg, amikor csatlakozott az Európai Unióhoz; 2023-ban Horvátország bevezette az eurót mint pénznemet.

Ahogy Tony Fabijančić horvát-kanadai tudós írja, Horvátország független országként töltött viharos első évei is elhomályosították évszázados történelmét:

Athén

A nyugati kultúra egyik lába, amit csak az nem talál érdekesnek, aki nem szeret utazni. De ilyen ember nincs is, igaz? Több napot is rászánhatunk az ókori város maradványainak felkutatására, hiszen a történelemkönyvek oldalain található képek hiába mutattak be nekünk rengeteg híres épületet az iskolában, Athénban sétálva mindig találunk újakat.

Amellett, hogy megkóstolod a görög konyha finomságait (nem csak a gyrost szeretik), ne hagyd ki az új évben a görög borok nyújtotta élvezeteket sem. Hogy megértsük a borokat, az ételeket is meg kell értenünk, hiszen az ízek intenzitása itt rendkívül fontos. És ez nem csak ételekre igaz, hanem az élet megannyi területére itt a Földközi-tenger lábánál, ahonnan egyébként rengeteg szigetre is tovább utazhatsz, hogy egy kicsit a világ végén érezd magad.

London

A legnépszerűbb úti cél szinte minden évben és nem is véletlenül. Ide mindig megéri ellátogatni és sosem távozunk úgy, hogy ne lenne indok, hogy visszatérjünk. A hagyományok és a kulturális sajátosságok tökéletes elegye ez a város, ahol olyan városlátogatásokat lehet szervezni, mint sehol máshol.

Ide akkor is jó kiruccanni, ha valami különlegességet akarunk csak venni valamelyik londoni boltban, akkor is, ha magunkba akarjuk szívni az egyik legtiszteletreméltóbb állam történelmét és akkor is, ha nincs semmilyen kifejezett célunk, csak el szeretnénk egy jó kis helyre utazni. Elég sokszor van ilyen nem? És nem utolsó sorban sokunknak vannak itt ismerősei vagy rokonai, így 2023-ban is mindenkit arra bíztatunk, hogy látogassátok meg a szigetországban szerencsét próbáló szeretteiteket.

Bangkok

Egy másik ízbomba, amely a Vietnámi háború idején kezdte turisztikai fellendülését az amerikai katonáknak köszönhetően, majd a 80-as évek gazdasági robbanása, még a 90-es évek ázsiai krízise ellenére is, igazi kereskedelmi és turisztikai világvárossá tett.

A királyi történelmű Nagy Palota szemkápráztató pompája, a Buddha képek és szobroktól sugárzó spiritualitású Wat Pho ereje, a városi éjszakai élet szikrázó energiája és a kanálisban dülöngélve a lebegő piacon tapasztalható természetes nyugalma mind azért kiáltanak, hogy magadévá tedd őket és mikor hazaviszed, másoknak is átadj belőle valamit.

New York

Kinek kéne bemutatni ezt a várost? Számos dalt írtak róla, megannyi filmnek a helyszíne és a modern világ egy ikonja. Egyszer mindenki szeretne eljutni ide és ez abszolút érthető. Ugyan a sarki hot-dog árusok, a város szemét- és csatornarendszere, valamint a metrón való utazás inkább különlegességek, mintsem a világ legjobb tapasztalásai, biztos lehetsz benne, hogy az Empire State tetejéről, a Central Park egyik névtáblás padjáról, az Ötödik sugárút kirakataiból, vagy a megannyi etnicitás konyháját fúziós tökéletességgel kínáló étterméből vizsgálva ez tényleg a világ egyik legjobb helye.

Nagyjából napokat el lehet tölteni a világ leghíresebb múzeumaiban, mint például a Metropolitan vagy a Guggenheim, egy igazi anyahajóra is felmehetsz, ahol a tengerészet, a légierő és a NASA járműveit is megtekintheted, körbehajózhatod Manhattan szigetét és ellátogathatsz a Szabadság szoborhoz (ezt persze helikopterrel is megteheted), lőhetsz egy ikonikus képet Dumbo negyedében vagy a Brooklyn hídon és kiugorhatsz a kanadai határhoz megnézni a Niagara-vízesést is. Nagyjából 1000 soron át tudnánk folytatni, hogy még milyen elképesztő dolgokat láthatsz és tapasztalhatsz itt, de inkább csak foglald le a jegyedet és éld át te New York varázsát.