, 2023/5/16

Olvasd el a receptet a kezdettől a végéig, beleértve az összes jegyzetet is, mielőtt nekilátnál. Még akkor is, ha ez a recept már 10-szer is elkészültél, olvasd át az egész receptet, mielőtt elkezdenéd. Ez valószínűleg a leggyakrabban elhanyagolt lépés, amire még én is hajlamos vagyok néha elfelejteni (és mindig "ó, franc" pillanatban végződik).

Tippek a sikeres receptekhez

Egy gyors átolvasás segít meglepetések, elfelejtett hozzávalók elkerülésében, és segíthet egy mentális tervet kialakítani arról, hogyan fogod elkészíteni a receptet. Az oldalamon azt is javaslom, hogy nézd át a lépésről lépésre készült fényképeket, mielőtt nekilátnál a főzésnek, egy kis "katasztrófa-biztosításként".

Keresd meg a ismeretlen szavakat a Google segítségével.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll az internet és minden információ a csodálatos ujjaink hegyén! Ha olyan szót találsz egy receptben, amit nem ismersz, nézz utána egy kicsit. Ha egy főzési technikáról van szó, nagy az esélye, hogy találsz egy rövid oktatóvideót, ami pontosan megmutatja, hogyan kell csinálni, ez pedig olyan, mintha ingyen lenne egy helyben történő főzőtanfolyam!

Fordítsd figyelmedet az összetevők felsorolására.

Egy dolog, ami gyakran megzavarja az embereket, az a "felosztva" kifejezés, például "1/2 csésze apróra vágott dió, felosztva". Amikor az "felosztva" szerepel egy összetevő után, az azt jelenti, hogy az adott mennyiség az összesített mennyiség, amit a receptben használni fogsz, de egy részét egy lépésben használod, a többit pedig később. Megtudhatod, hogy mennyit kell használni és mikor az utasításokból (lásd a 1. tippet!). Például, az apróra vágott dió példájánál maradva, a recept lehet, hogy előírja, hogy keverj el 1/4 csésze apróra vágott diót egy muffin tésztába, majd a maradék 1/4 csészét később szórd rá a tetejére. Egy másik fontos jelölés a "felaprított" vagy "kockázott" szavak elhelyezése. Ha egy összetevőt "1 csésze felaprított dió" ként sorolnak fel, az azt jelenti, hogy egy csésze már apróra vágott diót kell mérned. Ha viszont "1 csésze dió, felaprítva" van írva, az azt jelenti, hogy először egy egész diót mérünk ki egy csészével, majd azt vágjuk fel.

Először olvass véleményeket.

Majdnem minden recept weboldalnak és blognak vannak véleményei, amik rendkívül hasznosak lehetnek. Mindig vedd figyelembe a véleményeket, de tartsd szem előtt a trendeket, mint például "túl száraz lett" vagy "tovább kellett sütni 15 percig", hogy meg tudd, melyik részekre érdemes óvatosan megközelítened a receptben, vagy eldöntsd, hogy egyáltalán túl kockázatos-e a recept. Különösen ajánlom ezt a blogoknál található receptek esetében, amelyek nem kapnak ugyanolyan szigorú tesztelést, mint a nagy élelmiszer magazinok vagy szakácskönyvek receptjei. Nem kell mindet elolvasnod, de legalább néhányat böngéssz át, hogy képet kapj arról, hogyan működik a recept a "valóságban".

Készülj fel, mielőtt főzöl.

Ha éppen megtanulsz főzni, hasznos lehet alkalmazni egy olyan technikát, amit "mise en place"-nek hívnak. Ez a francia kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy gyűjtsd össze az összes hozzávalót és készítsd elő őket (mérj, hámoz, kockázz, apríts stb.), mielőtt elkezded a főzést. Ez a módszer több időt vehet igénybe, mint a főzés közbeni előkészítés, de nagyszerű módja annak, hogy ne maradjon ki semmi részlet, és jelentősen csökkentheti a multitasking stresszét. Ha az összes hozzávalód elő van készítve idő előtt, minden figyelmed a forró ételre a serpenyőben/edényben/sütőben maradhat a főzés közben, így elkerülheted a leégést, felforralást vagy bármilyen más kellemetlenséget.

Kezdd kicsiben.

Ha új vagy a főzésben, kezdj valami egyszerűvel, és fokozatosan lépj tovább. Ne azonnal a csillagokra lőj az első alkalommal. Ahogy korábban említettem, a főzés folyamata tele van különböző finomságokkal, és sok intuícióra van szükség, amit idővel kell megtanulni és fejleszteni. Ha csak annyit tudsz, hogy vizet főzöl, kezdj egy egyszerű tésztás étellel. Próbálj olyan receptet választani, amiben nincs több technika és olyan hozzávalók vannak, amiket még sosem használtál. Próbálj ki egy új technikát vagy hozzávalót egyszerre.

Próbáld ki a recepteket különleges alkalmak előtt.

A főzésben végtelen számú változó van jelen, és szeretnél meglepetésektől mentes lenni, ezért mindig jó ötlet a recepteket előzetesen kipróbálni nagy alkalmak vagy vendégek számára. Nem szokatlan, hogy egy receptnek finomhangolásra van szüksége a saját felszerelésed és hozzávalóid egyedi kombinációjához. Ráadásul lehet, hogy egyszerűen kiderül, hogy nem szereted annyira a receptet, mint amennyire vártad a leírás alapján! :)

Használd az összes érzékszervedet.

A legtöbb recept javasol időtartamokat és hőmérsékleteket minden lépéshez, de mindig érdemes az érzékszerveidre hallgatni, hogy megállapítsd, szükséges-e növelni a hőt, csökkenteni a hőt vagy továbblépni a következő lépésre. Ha egy recept azt mondja, hogy pirítsd öt percig, de már előbb érzed és szagolod, hogy kezd égni, ÁLLJ. Vegyed le a tűzről, és újraértékeld a helyzetet.

Igyekszem érzékszervi jelzéseket beépíteni az utasításaimba, amikor lehetséges, hogy segítsem az intuitív főzési érzéked kialakítását. Egy jó példa az érzékszervi jelzésekre az, amikor serpenyőben kevés olajjal vagy vajjal megpirítod a rizst, kezdeni fogsz érezni egy diós illatot, a rizsszemek áttetszővé válnak, és még akár egy pattanó vagy recsegő hangot is hallhatsz. Egyszerűen azt mondhatnám, hogy pirítsd a rizst serpenyőben olajjal 5 percig, de ha a tűzhelyed forróbb, vagy a konyhai edényeid vékonyabbak, akkor ez megváltoztathatja az időzítést. Mondhatom, hogy főzd a krumplit tíz percig, de az igazi módszer annak eldöntésére, hogy valóban megfőttek-e, az az, hogy villával megnyomod őket és megnézed a textúrát. Az érzékszerveid használata segít abban, hogy valóban megértsd, mi történik a főzés során, és fejleszti az intuíciód.

Ízleld meg közben.

Amikor az érzékszerveidről beszélünk, rendkívül fontos, hogy közben ízleld is az ételt. Az egyik dolog, ami a leginkább változik a főzési folyamatban, az az ízlelőbimbóid, különösen a só érzékenysége. Próbáld meg közben megkóstolni az ételt (kerüld a nyers húst és tojást), hogy megbizonyosodj arról, hogy az étel megfelelően fűszerezett az ízlésednek megfelelően. Az ízlelés közbeni megkóstolás segít neked megismerni, hogyan változik az íz és az aroma a fűszerek és gyógynövények hozzáadása során a főzési folyamatban. Ezáltal megértheted, hogyan és mikor kell hozzáadni őket a receptek testreszabása érdekében a jövőben.

Kísérletezz óvatosan.

Minden alkalommal, amikor egy hozzávalót cserélsz, akár nagyon aprót, megváltoztatja az elkészült étel ízét, textúráját, vagy akár mindkettőt. Győződj meg róla, hogy ismered a receptet vagy a főzési technikát, mielőtt hozzávalókat cserélnél. Olvasd át azokat a véleményeket, hogy lássad, másoknak volt-e már tapasztalata ugyanazzal a cserével. Tartsd szem előtt, hogy a hozzávalók cseréje akár meg is változtathatja az étel elkészítéséhez szükséges időt vagy hőmérsékletet. Az étel sajátossá tétele csodálatos dolog, és teljes mértékben támogatom a receptek testreszabását az igényeidhez igazítva, de győződj meg róla, hogy óvatosan és azzal a tudással teszed, hogy az eredmény más lesz, mint az eredeti.

Melyek azok a figyelmeztető tippek, amelyeket megosztanál egy új szakáccsal? Vagy valami, amit elmondanál magadnak, ha visszamehetsz az időben az első receptedhez?