, 2023/5/12

Az általad imádott otthoni belsőépítészet megteremtése kellemes élmény lehet. Mindössze egy lakberendező rálátására van szükséged, és ezt könnyű megtalálni.

Tervezői tippek és trükkök a lakberendezéshez

De mielőtt elkezdenéd beírni, hogy "lakberendező a közelemben", olvass tovább! Összegyűjtöttük a legjobb bennfentes tippeket és trükköket, amelyek segítségével megteremtheted álmaid otthonát, és közben jól érezheted magad!

1. Állítsd be a színsémát az otthonod belsőépítészetéhez

Válassz ki három-öt színt, amelyek a legmarkánsabbak lesznek otthonodban. Ha bizonytalan vagy, válaszd ki azt az árnyalatot, amelyik a lakásod belsőépítészeti kialakításához szükséges érzésen alapul. Alternatívaként használd a ruháidat útmutatásként, mivel hajlamosak vagyunk olyan árnyalatú ruhákat vásárolni, amelyek illenek a személyiségünkhöz.

Ha eldöntötted, dolgozz szobánként, mivel mindegyikhez más-más arányban szükségesek a kiválasztott színek. Ráadásul a hangsúlyszínek is különbözhetnek. Íme az alapvető színsémák az otthoni belső terek számára:

A monokróm séma egyetlen színre korlátozódik, beleértve annak világosabb árnyalatait és sötétebb árnyalatait is. Ez a paletta jól illik a skandináv lakberendezéshez.

Az analóg séma olyan színekre utal, amelyek egymás mellett helyezkednek el a színkörön. A zöld, a cián és a kék analóg színek.

A komplementer séma olyan színekre utal, amelyek egymással szemben helyezkednek el a színskálán. A kék és a narancs, valamint a zöld és a piros ellentétes színek, és tökéletesek a merész eklektikus vagy kortárs otthoni belső terekhez.

2. Válaszd a minőséget a mennyiség helyett

A dekorációnak nem kell egy vagyonba kerülnie. Az olcsó impulzusvásárlások azonban gyakran vezetnek rendetlenséghez és gyors elhasználódáshoz. Ehelyett inkább spórolj olyasmire, ami évtizedekig tart, szemben azzal, ami egy-két éven belül elkopik. Állíts fel egy költségvetést és egy megtakarítási tervet, akkor olyan földhözragadt darabokra költhetsz, mint egy kanapé, étkezőasztal, székek vagy konzol.

3. Próbálj ki különböző lakberendezési elrendezéseket

Próbálj ki különböző elrendezéseket. Néha egy otthonnak csak egy kis bútorkeverésre van szüksége. Fontold meg a Feng Shui megközelítést, különösen az olyan kifejezetten egyéni terekben, mint a dolgozószoba, a hálószoba és a fürdőszoba. Kezdd azzal, hogy megtervezed otthonod belső terének elrendezését, majd addig igazítsd, amíg elégedett nem leszel.

4. Tökéletes képmagasság

Mutasd meg műalkotásaid, ha gondoskodsz róla, hogy a megfelelő magasságban akaszd fel őket. Ideális esetben az elsődleges műalkotásod, vagy a galériafal vízszintes középvonala szemmagasságban legyen, ami körülbelül 57 hüvelyk a padlótól. A műtárgy hátoldalán lévő szerelvénytől vagy zsinórtól mérjen, ne pedig a keret tetejétől.

5. Használd a megfelelő izzókat az otthoni belső terek számára

A megfelelő izzó feldobhatja a színeket, vagy nyugodt hangulatot teremthet, míg a rossz izzó egy otthoni belsőépítészetet rideg és barátságtalan térré változtathat. A lakberendezők a fénykibocsátó diódás (LED) izzókat részesítik előnyben, mert költség- és energiatakarékosak, de ami a legfontosabb, hogy páratlan színminőséggel rendelkeznek.

6. Használj növényeket: Az azonnali frissítő

Adj friss zöld növényeket az otthoni belsőépítészethez, ha gyors, könnyed és pénztárcabarát lakásfrissítésre vágysz. Válasszon örökzöld növényeket, például béke liliomot és fiddle leaf fügét, amelyek légtisztítóak és alacsony fenntartásúak. Használja ki ezt a dizájntrükköt, és adjon hozzá egy szépen díszített ültetőedényt.

7. Magasabb mennyezet függőleges vonalakkal

A függőleges illúzióval érheted el, hogy egy szoba nagyobbnak tűnjön, mint amekkora valójában. A függőleges csíkok a tapétából, a padlótól a mennyezetig érő könyvespolcokból vagy a függönyökből magasabbnak érzik a mennyezetet, mint amilyen valójában. A padlótól a mennyezetig érő drapériák szintén hihetetlenül fényűzővé tehetik a szobát. Tartsa a magas dekorációt a térrel ésszerű arányban. Használjon például keskeny polcokat a fürdőszobában, hogy ne keltsen zsúfolt érzést.

8. Kontrasztos textúrák a tökéletes lakberendezésért.

Az ellentétes felületek intrikát adnak a belső térnek. A durva és fedetlen tégla egy kifinomult környezetben, bársony kanapékkal és selyem kárpitokkal sokkolja és meghökkenti a közönséget. Vonja be érzékeit a textúra meglepetéseivel.

Szerencsére ezt a dekorációs tippet kipróbálhatod otthonodnak minden felületén: a falakon, a padlón, a mennyezeten, a bútorokon és a dekoráción. Kezdd a kísérletezést a textíliákkal, például a terítőkkel, szőnyegekkel és drapériákkal, majd térj át a bútordarabokra, végül pedig akár az otthonod szerkezetére is!

Kihagyhatatlan lakberendezési tipp

Tedd a sajátoddá

Ne feledd, hogy ez az otthonod. A belsőépítészetben nincsenek se jó, se rossz dolgok, mindenki képes megtervezni a saját otthonát - mondja Vanessa Arbuthnott.(új lapon nyílik meg) - Csak az a lényeg, hogy legyen hozzá szemünk. Ne feledd, hogy te irányítasz, érdemes figyelembe venni a legújabb trendeket, de mindig tedd bele a saját, személyes stílusodat, hogy valami különleges legyen. Az otthonod az a hely, ahol a legtöbb időt töltöd, ezért a térnek téged kell tükröznie.'

Keress tervezési inspirációt egy hangulattáblához

'Alakítsd át a belső tereket a fáradtból megújulttá úgy, hogy inspiráló képeket gyűjtesz magazinokból, Instagram(új lapon nyílik meg), Pinterestről stb." - tanácsolja Vanessa. 'Ha már van egy erős gyűjteményed, elkezded látni, milyen megjelenést szeretnél elérni. Egy hangulattábla létrehozása remek módja annak, hogy kreativitásodat felhasználva felszabadítsd a rejtett tervezési inspirációt, amit tudat alatt esetleg már láttál".

Vanessa a továbbiakban elmagyarázza, hogyan csinálja ezt: "Vegyél egy nagy habtáblát és tűket a helyi művészeti vagy írószerboltban, és gyűjts össze mintákat, képeket, mintákat a szövetekből, tapétákból, bútorokból és padlóburkolatokból, amelyeket esetleg használni szeretne. Így láthatod, hogy ezek hogyan illeszkednének egymáshoz a szobában". Hangsúlyozva: " fontos, hogy a padlóburkolatok, szőnyegek és szövetek, például bársony, gyapjú és tweed révén textúrákat adjunk hozzá. Helyezze el a hangulattáblát a szobában, és éljen vele egy darabig'.

Próbáld ki, mielőtt festéket és papírt vásárolsz

Ne feledd, hogy a színek a megvilágítástól függően változhatnak, ezért vásárolj mintacserepeket és -festéket. 'Fess legalább A2 méretű festékfoltokat, a legvilágosabb és a legsötétebb falra ugyanabban a szobában - hogy lásd, hogyan befolyásolja a természetes fény az árnyalatot'. Ez különösen hatékony a legjobb fehér festék megtalálására, mivel a fény hatására nagyon sokat változik.

Ugyanez vonatkozik a tapétára is: "Tapétamintákat ragassz a falakra, és nagyméretű, visszaváltható mintákat húzd a meglévő bútorok fölé, vagy tűzd őket a meglévő függönyökhöz és redőnyökhöz. Állj hátra, és nézd meg, mit gondolsz!"

Alakítsd át a régit újjá

'Ha van egy üres vászon, könnyebb, de gyakrabban kell meglévő kanapékkal vagy szőnyegekkel stb. dolgoznunk. Nézze meg alaposan a szőnyeget, és nézze meg, hogy tud-e dolgozni a benne lévő színekkel. Esetleg újrakárpitozhatod a régi kedvenc kanapédat, hogy új életre keljen? Döntse el, hogy Ön a mintás vagy az egyszínű; hagyományos vagy kortárs; és nézze meg a színkereket vagy magát a természetet, hogy megnézze, milyen színek mihez illenek. Például a rózsaszín és a piros a zölddel, a narancs a kacsatojással, a sárga a szürkével és a kékkel.

Mérd fel a bútorokat

"Döntsd el, milyen bútorokat szeretnél a szobádba. Gondolj a méretarányokra, egy nagy szobában nagy kanapéra és lábzsámolyra van szükséged' - tanácsolja Vanessa. 'A legtöbb tervező azt ajánlja, hogy még a kis szobákban is legyen egy nagy, hangsúlyos darab, még akkor is, ha ez egy hálószobában egy fejtámla. A nagy és kis darabok egyensúlya vonzó életteret teremt'.

Elemezzük a megjelenést, és szánjunk rá időt

"Gyűjtsd a darabokat, amikor csak rájuk találsz, így olyan dolgokat fogsz vásárolni, amelyekbe beleszerettél. Ahelyett, hogy megelégednél azzal, ami bizonyos üzletekben vagy az interneten kapható, amikor szükséged van valamire" - ezek Vanessa bölcs szavai. 'A kiegészítőkkel időt tölthetsz a szobád megjelenésének és színeinek elemzésével. Minél több időt szánsz arra, hogy dolgokat adj hozzá a házadhoz, a lakberendezési ismereteid bővülnek, mivel megértheted, mi működik a legjobban bizonyos funkciókkal'.

Rendelj visszaküldhető mintákat

'Ha már leszűkítetted a választékot, és van egy jó elképzelésed arról, hogy mit szeretnél, rendelj néhány visszaváltható mintát' - árulja el Vanessa. 'Ezek fél méteres szövetminták, amelyek a legjobban a székek háttámlájára drapálva és a meglévő függönyökre és redőnyökre fűzve működnek. A tesztből kiderül, hogy néhány nap múlva is elégedett vagy-e velük. Ez egy remek módja annak is, hogy megnézzük, hogyan mutatnak a szövetek a festékszínekkel szemben".

Legyen merész a festék ötletek

A szigorú festékszabályok ideje lejárt, a modern időkben a lakberendezés kulcsa az, hogy olyan festékötletet fogadj el, ami neked megfelel. Már nincsenek olyan szabályok, hogy az ajtókereteket, lábazatokat és mennyezeteket ragyogó fehérre kell festeni - sőt, egyes vezető lakberendezők ellene érvelnek! Kelly Hoppen tanácsai a szegélylécek festésére vonatkozóan megváltoztatják a játékot, elmagyarázza, hogy a szegélyléceknek a falakkal azonos színűre festése segíthet abban, hogy a helyiség nagyobbnak tűnjön.

Ne feledd, hogy a mérés a kulcs

'A döntés ideje akkor következik be, amikor kimérjük az ablakokat. Győződj meg róla, hogy rendelkezel a megfelelő méretekkel, mielőtt még csak gondolkodnál azon, hogy redőnyöket vagy függönyöket rendelj az egyes helyiségekbe.

Befejező simítások hozzáadása

"Az utolsó simítások a legjobb rész! Vanessa felkiált. "A lámpaernyők, szőnyegek, párnák, festmények és növények mind hatalmas különbséget jelenthetnek, de néha nehéz kiválasztani őket, amíg a falakat nem festettük vagy tapétáztuk le, és a függönyöket nem akasztottuk fel. Még a könyvespolcon lévő könyvek gerincének színei, a kanapé háttámláján lévő takaró, vagy egy konyhai kerámiában az asztalterítők is lehetőséget teremtenek a színvilág hangsúlyozására.

Töltsd meg a szobát egy jellegzetes illattal

Vegyél példát a hotel-stílusról, és adj otthonodnak egy jellegzetes illatot, hihetetlen, hogy ez mennyire át tudja alakítani az otthonodat. A luxusszállodák egy kulcsillatot választanak ki, amely azután az egész helyhez kötődik - vedd át ezt, és válaszd ki a saját szignatúraillatodat otthonodba, hogy bevonzd a helyszíneket. Nincs jobb hely az otthonnál, ezért gondoskodjon arról, hogy minden érzékszervét az otthon érzése ébressze fel, amint belép az ajtón. Használja a legjobb otthoni illatot az illatgyertyákon, diffúzorokon és illóolajokon keresztül.