, 2023/5/12

Mikor ápoltad utoljára a lelkedet? Sok szó esik a fizikai test táplálkozással és testmozgással történő ápolásának fontosságáról, de a lelki testről gyakran megfeledkeznek vagy figyelmen kívül hagyják. Ahhoz, hogy boldog és virágzó életet éljünk, minden aspektusodat (mentális, fizikai, érzelmi és spirituális) el kell ismerni az általános jólét fenntartása érdekében.

Spirituális öngondoskodási tipp a boldogsághoz

Figyeld meg, hogy az életed mely területére hajlamos vagy összpontosítani, és mi az, amire esetleg figyelmet kellene fordítanod. Ha a spiritualitás hanyatlik, vannak módok annak felélénkítésére. Lehet, hogy felfedezed, hogy ezek közül néhány dolgot már eddig is csináltál - az öngondoskodási ötletek elég intuitívak. A különbség most az, hogy új tudatossággal kezdesz figyelni.

Mi a spirituális öngondoskodás?

A spiritualitás különböző emberek számára különböző jelentéstartalommal bír, amit gyakran befolyásolnak azok az ideológiák, amelyekben felnőttél. Lehet, hogy a spiritualitást a vallással vagy a kulturális hagyományokkal társítod. Ebben az esetben a rituálék betartása, a vallási szertartásokon vagy szertartásokon való részvétel és a vallási szövegek tanulmányozása a spirituális öngondoskodás típusai.

Lehet, hogy a spiritualitásról alkotott elképzelésed a természetben, egymásban vagy önmagadban tapasztalod meg. Ez lehet a művészeten, a zenén és a táncon keresztül. Végső soron bármi lehet, ami értelmet ad és a szentség érzését kelti, még akkor is, ha csak te érzed. A spiritualitás személyes gyakorlat. Nem számít, hogy milyen utat választunk, mindegy, hogy valamilyen szinten valamire vágyunk - a kapcsolat, a cél és a boldogság iránti igényre.

A spirituális öngondoskodás gyakorlata minden olyan rituálé, amely összeköt az igazi éneddel, a valódi éneddel. Az igazi éned annak a nyers kifejeződése, akinek lenni és kínálni kell a világnak. Energetizáló, inspiráló, és legfőképpen helyes érzés. Talán már tapasztalod ezt, vagy talán már volt egy kis felvillanásod arról, hogyan is nézhet ki vagy érezheted ezt. Az, hogy megismerd, hogyan érzed magad, fontos része annak, hogy képes legyél eligazodni az életben. Ha a spirituális öngondoskodáson keresztül hozzáférsz önmagad ezen részéhez, az sok szempontból kifizetődő lehet.

Miért fontos a spirituális öngondoskodás?

Lehetsz a legegészségesebb ember, mégis úgy érezheted, hogy valami nincs rendben, vagy tapasztalhatsz betegséget, mind mentálisan, mind fizikailag. Az érzelmi és spirituális jólétnek mély hatása van, amely lecsorog a mentális és fizikai testbe, és hatással van rá. A magány járványszerű. Az őseitek csoportokban éltek, és ebből az életmódból számos előnyre tettetek szert, különösen mentális és érzelmi téren. Ma összehangolt erőfeszítéseket kell tennetek, hogy keressétek a módját annak, hogy tápláljátok ezt a részeteket.

A lelki öngondoskodásra időt szánni lélekemelő. Ösztönzi az önvizsgálatot, tisztánlátást és vigaszt nyújt. Tanulmányok kimutatták, hogy a lelki élet ápolása számos egészségügyi előnnyel járhat. A spirituális öngondoskodás gyakorlása lecsendesíti az elmét, és segít lecsendesíteni a belső zavarokat, teret engedve annak, hogy elkezdjük érezni és tisztelni azt, amire a szívünk vágyik, és hogy legyen bátorságunk megtenni a jó változáshoz szükséges lépéseket. A tested és az érzelmeid nem tudnak hazudni; amikor igazán boldog és virágzó vagy, akkor ezt a legbelül tudni fogod. Megérdemled, hogy erről a helyről élhesd az életed. A spirituális öngondoskodás segíthet:

1. Gyakorold a jógát

A jóga célja a test, az elme és a lélek harmonizálása, és aszerint egyénre szabott, hogy éppen milyen szükségleteid vannak. A fizikai előnyök jól ismertek, de a jóga többről szól, mint egy jó edzésről. Segít összekapcsolódni a testeddel és a mélyen elraktározott érzelmeiddel. A jóga az ítélkezésmentességre és annak elfogadására ösztönöz, hogy hol tartasz az életben, azzal a tudattal, hogy erős alapot építesz egy erőteljesebb élethez. A jógának számos fajtája létezik - fedezd fel azokat a típusokat, amelyeket ki szeretnél próbálni.

2. Meditálj

A meditáció az egyik legkönnyebben fenntartható, legkönnyebben elérhető spirituális gyakorlat. Talán egy kis bátorítás kell ahhoz, hogy belekezdj, de ha egyszer belekezdtél, nehéz elképzelni az életet nélküle. A meditáció gyakorlásának számos előnye van, többek között csökkenti a stresszt, és tisztábbá teszi a kapcsolatot azzal, hogy ki vagy és mit akarsz az élettől. Meditálj bármikor és bárhol a Chopra App segítségével. Hozzáférés a jóllét úttörőinek vezetett meditációihoz útközben.

3. Próbáld ki a Mindful Walkingot

A gyaloglás alulértékelt. Kutatások szerint a mentális betegségekben szenvedő emberek is profitálhatnak a sétákból. A fizikai aktivitás bármely formája jótékony hatású, de a séta más. Lehetővé teszi, hogy szünetet tartsunk az életben, és csak a pillanatban legyünk. A friss levegő belélegzése, a járdát a lábunk alatt érezni, és a tágas égboltot látni olyan finom módszerek, amelyek megalapozzák és táplálják az érzékeket. A tudatos gyaloglás olyan gyakorlat, amelynek számos nagyszerű előnye van, ami talán meglep.

4. Tisztítsd meg a teret

Általánosságban jó gyakorlat a jó, tiszta tér fenntartása magad körül. Folyamatosan energiát és információt cserélsz másokkal, és természetes, hogy a végén valamilyen módon hatással lehetsz rájuk. Nehéz kapcsolódni az igazi énedhez, ha fáradtnak vagy lehúzottnak érzed magad. A füstölés egy bizonyos füstölő, zsálya, cédrus vagy palo santo használatával nagyszerű módja annak, hogy megtisztítsd a teredet (beleértve a mentális teret is). Akár az illat felemelő ereje, akár a negatív energia megtisztításának szándéka, működik.

5. Kapcsolódj a közösséghez

Az emberek természetüknél fogva közösségi emberek. Sajnos a mai életmódunk gyakran nem támogatja ezt az életmódot. A kapcsolat, a nevetés, az eszmecsere, az érzelmi támogatás és a kitartáshoz szükséges erő csak néhány azok közül, amelyeket a közösségen keresztül megtapasztalhatsz. Ha még nincsenek ilyen kapcsolataid, lehet, hogy ki kell lépned a komfortzónádból, és meg kell találnod néhányat. Tegyél önkéntes munkát, keress olyan embereket, akik osztoznak az érdeklődési körödben, vegyél részt vallási vagy kulturális összejöveteleken, rendezz saját csoportokat, csatlakozz egy könyvklubhoz, vagy vegyél részt egy játékesten. Az erőfeszítés kifizetődő lesz!

6. Napló

A naplóírás egy másik módja annak, hogy az elméd és a szíved mélyebb bugyraiba nyúlj. Az írás aktusa átszűri és feldolgozza a gondolatokat és érzelmeket. A problémák, aggodalmak és negatív érzelmek eltömíthetik az elmét, és elszomoríthatják a lelkivilágot. Írja le mindezt papírra, és nézze meg, mi történik. Új felismerések tárulhatnak fel. A naplóírás kellemes kiegészítője lehet a reggeli vagy esti rutinnak. A naplózásnak különböző technikái vannak, amelyeket kipróbálhat - tegye a saját hasznára.

7. Olvass inspiráló anyagokat

Ez egyszerűen hangzik, de sokat változtathat az életszemléleteden. Figyeld meg, hogy mivel találkozol nap mint nap, és hogyan érzed magad tőle. Sok forrásból elárasztanak az információk, és nem mind pozitív. Ennek eredményeképpen néha nehéz lehet inspirálónak vagy felemelőnek érezni magad. Tegyen róla, hogy a könyvespolcán vagy az éjjeliszekrényén legyen egy olyan könyv vagy más olvasmány, amely inspirálja Önt. Közvetlenül lefekvés előtt, ahelyett, hogy a napodra és az esetleges gondjaidra gondolnál, az utolsó gondolataid legyenek pozitívak. Néhány oldal elolvasása reggel is kellemesen indíthatja a napot. Néhány inspiráló könyv, amivel érdemes kezdeni:

Don Miguel Ruiz: A négy megállapodás

Szépen élni a bizonytalansággal és a változással Pema Chodrontól

Az élet öröme Eric Swansontól

A tíz elkötelezettség David Simontól

8. Légy a természetben

A természetben lenni gyógyít. A föld illata, a madarak vagy a víz hangja, a szélben ringatózó fák látványa vagy a parton összecsapó hullámok életre keltik az érzékeidet. Nem tehetsz mást, mint hogy kikapcsolódsz a hétköznapokból, és elmerülsz a gyógyulásban, amely akkor jön el, amikor a természet vesz körül. A pillanatban vagy, és van egy olyan érzésed, hogy valami nagyobbat tapasztalsz, mint te magad. Szánjon időt arra, amilyen gyakran csak tud, hogy a természetben töltsön időt, még ha csak néhány percet is, amikor egy fa mellett ül.

9. Kapcsolódj ki a technológiából

Bár a technológia áldás, megvan az a hátránya is, hogy rendkívül zavaró. Valószínűleg folyamatosan ellenőrzöd az eszközeidet, még anélkül is, hogy észrevennéd. Létezik egy mozgalom a digitális detoxikálás irányába, ahol időt szánsz arra, hogy lecsatlakozz a technológiáról, különösen az okostelefonodról. Ennek előnyei olyanok, mint amilyenekre számíthatsz:

Több idő jut a megfigyelésre és a gondolkodásra.

Fokozott kreativitás

Javuló kapcsolatok

Jobb alvás

Jobb önismeret és szükségletek

Szánjon időt a vacsora alatt, amikor minden telefont félretesz, vagy próbáljon meg egy olyan napot választani, amikor leveszi magát az SMS-ezésről, a közösségi média ellenőrzéséről és az e-mailekre való válaszadásról. Gazdagabb életet fogsz tapasztalni.

10. Gyakorold a megbocsátást

"Tévedni emberi dolog, megbocsátani isteni." Az élet túl rövid és értékes ahhoz, hogy megrekedj olyan mintákban, amelyek nem szolgálnak téged. Ha képtelen vagy megbocsátani valakinek, az visszatart az élet teljes megélésétől. Sok energiát fordítasz a harag fenntartására vagy hasonlóra, amikor ezt az energiát inkább arra fordíthatnád, hogy megteremtsd azt az életet, amit szeretnél. Vannak technikák, amelyek segítenek ebben a folyamatban; a szabadság és a könnyedség, amit érezni fogsz, megváltoztathatja az életedet.

Fontos, hogy jelen maradj, és fogadd el az örömöt és a fájdalmat a lelki egészség és egyensúly felé vezető utad részeként. Az egód természetesen az öröm és a kényelem felé hajlik. Összehangolt erőfeszítésre és fegyelemre van szükség ahhoz, hogy elkezdjük felfedezni az igazságot arról, hogy kik vagyunk, és erősebb kapcsolatot teremtsünk valódi énünkkel. Próbálj ki egy-két dolgot ebből a listából. Maradj egyszerű. Ha az, amit kipróbálsz, nem tesz túl jót neked, próbálj ki valami mást. Ez egy szent utazás, és nincs helyes vagy helytelen út. A legfontosabb, hogy hű maradj önmagadhoz, miközben bármilyen öngondozási tervet megvalósítasz.