, 2023/5/17

Valószínűleg lesznek olyan időszakok az életedben, amikor nem vagy biztos abban, hogy mit kezdj a pénzeddel, vagy milyen döntéseket kell hoznod a pénzügyi jövőddel kapcsolatban. Több ezer különböző pénzügyi terméket kínálnak, és nehéz lehet közülük választani.

Pénzügyi tanácsadás

Ha kevés tapasztalatod van a pénzügyek kezelésében, vagy zavarban vagy a döntések meghozatalában, hasznos lehet, ha szakmai pénzügyi tanácsadást veszel igénybe. Egy pénzügyi tanácsadó segíthet.

Tanácsadás vagy útmutatás?

Egyes magánszemélyek és szervezetek - gyakran jótékonysági szervezetek - pénzügyi tanácsadást kínálnak. Ez nem azonos a pénzügyi tanácsadással.

A tanácsadás tájékoztatást nyújt a rendelkezésedre álló különböző lehetőségekről, de nem ajánlhat egyetlen konkrét lehetőséget sem a másik helyett. A pénzügyi tanácsadás viszont arról tájékoztat, hogy melyik konkrét termék felel meg leginkább az igényeidnek.

Ha például van egy átalányösszeg, amelyet meg szeretnél takarítani, akkor egy tanácsadással foglalkozó személy megmondaná, hogy milyen megtakarítási lehetőségek állnak rendelkezésedre nagy vonalakban. Elmondhatja a rendszeres megtakarítási számlák, az ISA-k és a befektetések előnyeit és hátrányait. Nem fogja elmondani , hogy a megnevezett vállalatok milyen konkrét termékeket kínálnak, vagy hogy melyik lehetőség felel meg neked a legjobban. A pénzügyi tanácsadó megvizsgálja a különböző társaságok által kínált konkrét megtakarítási számlákat, befektetéseket és ISA-kat, és a személyes körülményeknek leginkább megfelelőt ajánlja.

A tanácsadási szolgáltatásokat nem szabályozza a Financial Conduct Authority (FCA). Ez azt jelenti, hogy ha a pénzügyi választásod rosszul sül el, nem biztos, hogy panaszt tehet a Pénzügyi Ombudsman Szolgálatnál vagy a Pénzügyi Szolgáltatások Kártalanítási Rendszerénél.

Ha nem vagy biztos abban, hogy tanácsadásban vagy útmutatásban részesülsz, kérd meg a tanácsadót vagy a szervezetet, hogy magyarázza el.

Ha pénzügyi tanácsadásra van szükséged, fordulhatsz egy ingyenes, pártatlan szervezethez, amely pénzügyi tanácsadásra szakosodott.

A pénzügyi tanácsadó típusai

A pénzügyi tanácsadók megvizsgálják a személyes körülményeket és a pénzügyi terveket, és olyan termékeket ajánlanak, amelyek segítenek az igényeidnek kielégítésében.

Kétféle pénzügyi tanácsadó létezik:

A független pénzügyi tanácsadók (IFA-k) elfogulatlan tanácsot adnak a különböző társaságok pénzügyi termékeinek teljes skálájáról.

a korlátozott tanácsadók a termékek korlátozott körére vonatkozóan adnak tanácsot. Specializálódhatnak egy területre, például a nyugdíjra, vagy csak korlátozott számú vállalat által kínált termékekkel kapcsolatban adhatnak tanácsot.

Általában a legjobb, ha független pénzügyi tanácsadást veszel igénybe, hogy a tanácsadás és a termékek legszélesebb körét tekintheted át.

Győződj meg arról, hogy a tanácsadód képzett és regisztrált

Minden pénzügyi tanácsadónak rendelkeznie kell a következőkkel:

A nemzeti képesítési és kreditpontrendszer 4. szintje vagy annál magasabb szintje

szakmai alkalmassági nyilatkozat (Statement of Professional Standing, SPS). Ez azt jelenti, hogy aláírták az etikai kódexet, és évente legalább 35 órányi szakmai képzést végeznek. Az SPS-bizonyítványt évente meg kell újítani, ezért ellenőrizze, hogy a tanácsadója bizonyítványa naprakész-e.

Minden pénzügyi tanácsadót be kell jegyeztetni az FCA-nál. Ez azt jelenti, hogy megfelelnek a megfelelő előírásoknak, és nagyobb védelmet kap, ha nem elégedett a szolgáltatással. Például panaszt tehet a pénzügyi szolgáltatások ombudsmanjánál, és ha a dolgok rosszul mennek, kártérítést is igényelhet.

Ha egy pénzügyi tanácsadó nem szerepel az FCA nyilvántartásában, panaszt tehet az FCA-nál.

Ne félj megkérdezni a tanácsadót a képesítéséről és a szakmai alkalmassági nyilatkozatáról.

A pénzügyi tanácsadó FCA nyilvántartásba vételének ellenőrzéséhez tekintsd meg a Pénzügyi Szolgáltatások Nyilvántartását.

Ellenőrző lista a tanácsadóval való első találkozáskor teendő dolgokról

Íme néhány tipp a pénzügyi tanácsadóval való első találkozáskor teendő dolgokról:

Ellenőrizd, hogy a tanácsadó, akivel találkozol, rendelkezik-e a szükséges tanácsadáshoz szükséges képesítéssel.

készíts jegyzeteket, hogy egyértelműen rögzíteni tudd, mi hangzott el a megbeszélésen.

tegyél fel sok kérdést, és győződj meg arról, hogy mindent megértettél, amit mondtak neked.

hagyj időt arra, hogy átgondold a döntéseidet, vagy hogy összehasonlítsd a termékeket egy másik tanácsadóval. Nem kell semmit sem aláírni a helyszínen.

készülj fel arra, hogy őszintén válaszolj a kérdésekre. A pénzügyi tanácsadó sok személyes kérdést fog feltenni pénzügyi terveidről és személyes körülményeidről, hogy a legmegfelelőbb termékeket ajánlhassa neked.

ellenőrizd, hogy személyes adataidat bizalmasan kezelik-e, és tudd meg, hogy felhasználják-e azokat marketingcélokra.

Mit kell átgondolni, mielőtt pénzügyi tanácsadóhoz fordulsz

Mielőtt pénzügyi tanácsadót keresel, próbáld meg kitalálni, hogy milyen tanácsra van szükséged. Ez segíteni fog abban, hogy megtaláld a helyzetednek megfelelő tanácsadót. Íme egy ellenőrző lista néhány olyan dologról, amire érdemes gondolni:

Egy bizonyos eseményre tervezel? Például a nyugdíjazásáod, vagy a házvásárlásra, illetve a gyermekeid főiskolai tandíjára való megtakarítást. Át kell tekintened az életedet, és ki kell találnod, hogy milyen eseményekre kell tervezned pénzügyileg.

Van-e szabad pénzed, amit befektethetsz? Nézd át alaposan a pénzügyeidet, hogy megtudd, mennyit engedhetsz meg magadnak, hogy megtakaríts. Győződj meg róla, hogy minden fennálló tartozást, kölcsönt vagy számlát rendeztél.

Mennyi kockázatot hajlandó vállalni a pénzével? Ha pénzt fektetsz be, fennáll annak az esélye, hogy pénzt veszítesz a befektetéseden. Egyes befektetések kockázatosabbak, mint mások, de több pénzt hozhatnak neked, ha jól teljesítenek. Általános szabály, hogy minél hosszabb időre fektetsz be, annál valószínűbb, hogy pénzt fogsz keresni, nem pedig veszíteni.

mennyi időre szeretnéd lekötni a pénzedet? Az, hogy mennyi időre vagy hajlandó befektetni, befolyásolja, hogy a tanácsadó milyen típusú termékeket fog választani.

Különböző típusú befektetésekkel kapcsolatban szeretnél tanácsot kapni? Például etikus vagy környezetbarát befektetésekről, illetve a saría elvei szerint befektető pénzügyi termékekről?

tanácsot vagy csak információt keresel? Lehet, hogy azt szeretnéd, hogy valaki tanácsot adjon neked, hogy mit tegyél a pénzeddel, vagy csak tájékoztatást egy pénzügyi termékről, hogy te magad tudj választani. Egyes pénzügyi tanácsadók mind tájékoztatást, mind tanácsadást nyújtanak.

egyszeri vagy folyamatos tanácsadást szeretnél? Győződj meg arról, hogy tisztában vagy azzal, hogy a tanácsadás mennyibe fog kerülni, és hogy meg tudod-e engedni magadnak.

Amit a pénzügyi tanácsadónak el kell mondani

Amikor először találkozol a pénzügyi tanácsadóval, világos tájékoztatást kell kapnod a tanácsadó által kínált szolgáltatásokról, többek között a következőkről:

hogy a tanácsadás független vagy korlátozott. Ha a tanácsadás korlátozott, a tanácsadónak el kell mondania , hogy az milyen módon korlátozott. Például, hogy csak bizonyos cégek termékeit kínálja-e.

az általad kapott tanácsadás szintje. Például lehet, hogy csak információra van szükséged ahhoz, hogy eldönthesd, mit tegyél, vagy szükséged lehet arra, hogy valaki javaslatot tegyen a számodra legjobb lehetőségekre.

mennyit kell fizetnie a tanácsadásért.

A tanácsadójának egy kulcsfontosságú tényekről szóló dokumentumot is át kell adnia neked, amely a következőkről tartalmaz információkat:

az általad igénybe vett tanácsadó vagy cég és az általuk kínált szolgáltatások

az általuk ajánlott termékekről

a pénzügyi termék felvételével kapcsolatos meggondolás megváltoztatásának jogáról, és arról, hogy mennyi idő áll rendelkezésére, hogy ezt megtegye

a te jogodról, hogy további tájékoztatást vagy magyarázatot kapj, ha valamit nem értesz.

hogyan tehetsz panaszt, ha nem vagy elégedett a nyújtott szolgáltatással vagy termékkel

ki engedélyezte és szabályozza a céget

a szolgáltatás és/vagy a termék ára.

Ha a tanácsadó nem adja meg ezt a tájékoztatást, mindenképpen kérd el tőle.