, 2023/5/16

Amikor a karrieredről van szó, néha úgy érezheted, hogy minden tanácsra szükséged van. A "megfelelő" karrier kiválasztásától kezdve az abban való kiválóságig sok mindent lehet tanulni.

Karrier tippek

Ezért gyűjtöttük össze mindenkori legjobb karriertanácsainkat. A legalacsonyabb szinttől kezdve, a magasabb pozíciók eléréséig, és ki tudja, talán még saját vállalkozás nyitásáig,a legjobb tippeket gyűjtöttünk össze a karrieredben való bármely szakaszban.

Azon dolgozni a legjobb, amikor olyan képességeket használsz, amiket élvezel. De nem minden állásnak kell minden szenvedélyedet kielégítenie. Használd minden munkát lehetőségként arra, hogy valami újat tanulj, és tartsd az elméd nyitva; lehet, hogy rájössz, hogy valami olyan tevékenység is tetszik, amire soha nem gondoltál volna.

Ne vedd túl komolyan magadat (vagy a karrieredet). Sok zseniális ember olyan munkákkal kezdte, amiket utált, vagy olyan utakat választott, amik kezdetben nem voltak a megfelelők. A szakmai fejlődés már nem lineáris, és bízz benne, hogy kemény munkával és elkötelezettséggel azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél csinálni az életedben, te is rendben leszel!

Minden ember, akivel találkozol, lehetőséget jelent egy új ajtóra - személyesen vagy szakmailag. Építs jó kapcsolatokat még az csak-ideiglenes munkádban is, mert soha nem tudhatod, hogyan illeszkednek majd be a nagyobb képbe az életedben.

A barátom, Andre azt mondta nekem: "Tudod, Marissa, túl nagy nyomást gyakorolsz magadra azért, hogy a helyes választ válaszd, és őszinte akarok lenni: Én nem ezt látom itt. Egy csomó jó válasz van, és van az, amit kiválasztasz és naggyá teszel." Szerintem ez az egyik legjobb tanács, amit valaha kaptam.—Marissa Mayer, a Yahoo! vezérigazgatója Bárhol is vagy a ranglétrán vagy mennyire csalódott vagy a teendőid listájától, továbbra is fontos, hogy korán érkezz, viselj szép ruhát, és kerüld el a Facebookot, mint a pestist. Felfedeztem, hogy amikor úgy viselkedtem, mint egy profi, hirtelen úgy éreztem, hogy a munkám sokkal értékesebb. Az "alkalmazkodás" növelte az önbizalmamat, segített abban, hogy magamat egy magasan képzett csapattagként lássam - és végül a többi csapattag is ugyanígy látott engem.

Ne felejtsd el, hogy egy állás, még egy nagyszerű állás vagy fantasztikus karrier sem ad értelmet az életednek, legalábbis önmagában nem. Az élet arról szól, hogy mit tanulsz, hogy ki vagy vagy lehetnél, hogy kit szeretsz és ki szeret téged.

Ha az általad választott karriernek vannak váratlan kellemetlenségei, vigasztald magad azzal, hogy nincs olyan karrier, amely nélkül lennének ezek.—Jane Fonda

A karriered előrehozásával kapcsolatban

Minden évben vagy két évente szánj időt arra, hogy komolyan elgondolkodj a karrieredről. Menj ki és frissítsd fel a kapcsolati hálódat, nézd meg az új lehetőségeket, és végezz fizetési összehasonlításokat. Okosabb karrierdöntéseket hozol, ha valós adatokkal rendelkezel. Emellett, ha féltesz vagy kényelmetlenül érzed magad, valószínűleg valami fantasztikusra bukkantál! A félelem azt jelenti, hogy tágítod a komfortzónádat.

Ne félj megszólalni egy megbeszélésen, vagy időpontot egyeztetni egy kollégával vagy főnökkel - legyen szó részletek tisztázásáról egy projekttel kapcsolatban vagy egy érzékeny helyzet kezeléséről. Amikor az ötleteid meghallgatásáról van szó, vagy a munkatársakkal való valódi kapcsolatteremtésről, soha ne alábecsüld az személyes találkozás erejét és az személyes kommunikáció fontosságát.

Van olyan nézet, hogy az iroda az a hely, ahol mindig a teljes hatalom és a zsenialitás kell legyen jelen. És bár törekedned kell arra, hogy hatalmas és zseniális benyomást kelts, egy alkalmanként feltett kérdés vagy tisztázás nem fogja csökkenteni a képességeidet - de segíthet átvészelni egy bonyolult helyzetet anélkül, hogy a hírneved megsínylené.

Fogadd el a kritikát vagy a "visszajelzést" úgy, ahogy van: egy ajándékot, amit azért kapsz, hogy jobb legyél abban, amit csinálsz. Ne foglalkozz a személlyel vagy a visszajelzés kézbesítési módjával. Ehelyett szűrd le az oktatható apróságokat és menj tovább.Tudom, már ezerszer hallottad: öltözz az általad kívánt munkához, ne az ahhoz, amit most végzel. De szerintem ez az üzenet sokkal túlmutat a mindennapi ruháidon: arról szól, hogy hogyan mutatkozol be a megbeszéléseken és az irodai eseményeken, hogyan kommunikálsz a feletteseiddel és az alattvalóiddal, és mennyire veszed komolyan a munkádat.

A kaoszban lehetőség rejlik. A legnagyobb karrier-gyorsulások akkor történnek, amikor valaki belép a zűrzavarba és különbséget tesz.—Kristi Hedges, vezetői coach Dolgozz keményebben, mint mindenki alattad vagy fölötted. Semmi nem parancsolja meg annyira a tiszteletet, mint egy jó munkamorál. Ez azt jelenti, hogy te vagy az első az eseményen reggel, és te vagy az utolsó, aki elhagyja este. Senki nem mondta, hogy könnyű ez a munka.

Egy mentor rendkívül értékes lehet a cégeden belül - ő fel tudja ismerni az előrelépési lehetőségeket, amiket te esetleg figyelmen kívül hagynál, segíthet neked a kihívást jelentő projektek kezelésében, és segíthet kapcsolatokat építeni a magasabb beosztásúakkal. Legfontosabbként, ha befolyásos, ajánlásokat kaphatsz tőle különleges projektekhez vagy csapatokhoz, amelyekre máskülönben nem kerültél volna szóba. Ezek a tényezők fogják kikövezni az utat a sikerhez a vállalatodnál.

Az állásodban való kitűnésről

Először Zig Ziglar-tól hallottam, amikor az emberek kétségbe vonták a "pozitív hozzáállás" manifestóját: "Bármit meg tudsz csinálni pozitív hozzáállással, jobban, mint negatív hozzáállással."—Lea McLeod, karrier coach Dolgozz keményen és légy kedves az emberekhez. Ez egy nagyon egyszerű jelszó, amit nap mint nap igyekszem betartani.—Marie Burns, toborzási vezető a Compete-nél Soha nem lesz pontosan megfelelő pillanat ahhoz, hogy beszélj, megossz egy ötletet vagy kockázatot vállalj. Egyszerűen ragadd meg a pillanatot - ne engedd, hogy olyan gondolatok akadályozzanak, mint hogy "nem érzem magam felkészültnek". Nézd meg, hogy megvannak-e a főbb dolgok, vagy különben elszalasztod az lehetőséget. Ne hagyd, hogy a tökéletes meggátolja a valóban nagyszerű dolgok megvalósítását.—Kathleen Tierney, a Berkley One elnöke Találj módját annak, hogy igent mondj dolgokra. Mondj igent egy új ország meghívására, mondj igent, hogy megismerj új barátokat, mondj igent, hogy tanulj valami újat. Az igen az, ami segít az első munkádhoz, a következő munkádhoz, a házastársadhoz, sőt, még a gyerekeidhez is.—Eric Schmidt, a Google végrehajtó elnöke Bármi legyen is az álommunkád, valószínűleg sokszor fogsz hallani "nem"-et, mielőtt elérnéd a céljaidat. Egyszerűen fogadd el ezt tényként. De azzal, hogy nem fogadod el ezt a "nem"-et, ki fogsz tűnni a tömegből. Néha csak túl kell élned a versenyt - és meg kell fáradtatnod a főnöködet is!

A kitartás és az állhatatosság - semmi sem múlja felül. Még akkor is, ha még nem rendelkezel azzal a tehetséggel, ami szükséges, mindig fejlesztheted azt, hogy elérhesd, amivé végül válik. De azok az emberek, akik kitartóak, állhatatosak, elszántak és egyértelműen meghatározott céllal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy mit akarnak, semmi sem hasonlítható ehhez. Nem feladni hatalmas dolog. - Catt Sadler, E! műsorvezetője Segítséget kérni nem gyengeség, hanem erőt mutató jel. Senki sem jutott el odáig, ahol most van, segítség nélkül. Ne félj segítséget kérni, majd emlékezz rá, hogy viszonozd azt a kedvességet. - Elliott Bell, a The Muse marketingigazgatója Még akkor is, ha nem vagy teljesen biztos magadban és a képességeidben, fontos, hogy másként mutasd be magad. Ez azt jelenti, hogy testbeszédeddel önbizalmat kell sugároznod. Tehát, miközben lehet, hogy nagyon ideges vagy a fontos interjúd vagy találkozód előtt, és legszívesebben összegömbölyödnél, ellenállj a kísértésnek, hogy megalázkodj vagy kisebbnek tűnj, és lépj be felemelt fővel.

Az iparágban mindenki számára azt tanácsolom, hogy találjon egy mentorra és legyen mentor. Mindkét tapasztalattól rengeteget fogsz tanulni, és ne felejtsd el kihasználni ezeket a szerepeket a kapcsolatépítéshez. Kérj a mentorodtól bemutatkozásokat, és mutasd be az általad mentorált személyt másoknak - mindkettő növelni fogja a láthatóságodat az iparágban. - Mariela McIlwraith, a Meeting Change elnöke Az 80/20 szabály szerint élek. Az eredmények 80%-a elvégezhető a munka 20%-ával. Az utolsó 20% viszont igényli a legtöbb időt. Tudd, mikor kell abbahagyni, és mikor van már elég közel a cél. - Alex Cavoulacos, a The Muse ügyvezető igazgatója Egy erős hálózat növeli az értékedet alkalmazottként. Más szóval minél több olyan személyhez tudok fordulni segítségért, annál értékesebb vagyok.

Tedd azt, amit mondani fogsz.

Az egyik legfontosabb dolog, amit felfedeztem, az az, hogy fontos a saját erősségeidre építeni. Szerintem általános tapasztalat, hogy az iskolában megtanuljuk, ha írásból A+-ot és matematikából C-ot kapsz, akkor a figyelmedet a matematika fejlesztésére kellene fordítanod. A munka világában azonban az ellenkezőjét tapasztalom: ha a legnagyobb erősségeidre összpontosítasz, idővel szakértővé válsz ezeken a területeken. A gyengeségeidet pedig olyan emberekre bízod, akik kiemelkedőek ezeken a területeken, így jobban lefedheted ezeket a hiányosságokat, mint ahogy magadra hagyva tennéd. Mindenben kiválónak lenni lehet, hogy túlságosan elaprózza a figyelmedet és megakadályozza, hogy elérhesd a teljes potenciálodat a legjobb területeiden.

Az önálló vállalkozás elindításáról

A legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, az az, hogy sok embernek sok ötlete van, amelyet vállalkozássá szeretnének átalakítani - de ha az ötleteid nem válnak valós bevétellé, akkor nem tudod vállalkozássá alakítani. Először és mindenekelőtt képesnek kell lenned bevételt generálni. Sok embernek vannak koncepcionális ötletei és koncepcionális álmai, és csak meg kell tudnod különböztetni, hogy mi az, ami csak hobbi, mi az, ami szenvedély, és mi az, amit valóban vállalkozássá tudsz alakítani. - Emily Cavalier, a Midnight Brunch alapítója Bármit is csinálsz, sikerrel fogsz kijönni belőle. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Amit nem mondanak el neked, az az, hogy majdnem megöl.

Javaslom, hogy végezd el a szükséges előzetes kutatást a piac és a célcsoport tekintetében. Térképezd fel a szükséges lépéseket az induláshoz, és kezdj neki egyenként elvégezni őket. Ha nehézségekbe ütközöl ezeknek a feladatoknak az elvégzésekor, vagy nem tudod, mi lesz a következő lépés, akkor szükséged lesz egy üzleti partnerre, aki segíthet.

Bárcsak tudtam volna, hogy az üzleti életben az, hogy okosabban dolgozzunk, nem pedig keményebben, alapvető a túléléshez. A nagyvállalati világban kemény munkával el lehet boldogulni, de a kisvállalkozói munkában nem sokáig fogsz kitartani anélkül, hogy okosan dolgoznál.

Ne engedd meg, hogy a félelem akadály legyen az új vállalkozásod indításában. Mikor érezted valaha is, hogy teljesen felkészültél egy ilyen fontos dologra az életedben? Mindent meg kell tenned, amit emberileg csak lehetséges, hogy felkészülj, és hogy mindent megteszel a sikeres indulás érdekében. Majd küldd ki a világba.

Ne feledd el azokat az történeteket, amiket hallottál a legnagyobb sikerek eléréséről a világban! Nos, többségük különböző állásokkal és érdeklődési területekkel, valamint eltérő mennyiségű pénzzel a bankszámlájukon kezdte. Az a közös bennük, hogy elkötelezettek voltak abban, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy álmaik valóra váljanak.

Ha komolyan gondolod, hogy egy nagyszerű, hosszan fennmaradó vállalatot építs, hajlandónak kell lenned feláldozni néhány dolgot. Egy vakáció az első évben valószínűleg azok közé tartozik, így érdemes egyet tartani még a kezdet előtt!

Ha olyan vagy, mint én, és sok releváns üzletemberrel foglalkozol, gyakran látsz olyan tweeteket, mint például "5 dolog, amit el kell kerülnöd, amikor elindítod a vállalkozásodat", vagy hasonló bejegyzéseket. Előfordulhat, hogy el is olvasod őket. De itt a lényeg: semmi sem számít. Minden út más. Nincs két ugyanolyan dolog. Elkövetsz hibákat. Fogadd el, hogy hibát követtél el, tanulj belőle, menj tovább, és soha ne ismételd meg.

Légy magabiztos, ne kételkedj önmagadban, és menj érte. Ha biztos vagy benne, hogy van egy lehetőség, teljes szívből higgy benne - a csapatod nem lesz motivált a siker elérésére, hacsak te magad nem vagy az.