, 2023/5/12

Hulladékmegelőzés. A hulladékmentesség nagy részét képezi annak felismerése, hogy a hulladék keletkezésére gyakran nincs szükség. Fogyasztóként sok mindent tehetünk a hulladék keletkezésének megelőzése érdekében.

Hogyan legyünk okos fogyasztók

Használd újra a táskáidat. Használj újrahasználható táskákat minden alkalommal, amikor vásárolni mész a műanyag táskák helyett. Ez az oka ennek:

Évente több milliárd zacskó kerül szemétként az utcáinkra. Előállításukhoz hatalmas mennyiségű olajra van szükség.

A műanyag zacskók nem bomlanak le biológiailag, ehelyett apró, mérgező részecskékre bomlanak, amelyek szennyezik a talajunkat és a vizeinket.

A legújabb tanulmányok szerint a műanyag 6:1 arányban meghaladja a planktonok számát az óceánban.

Tippek arra, hogyan legyünk okos fogyasztók

Vásárolj olyan termékeket, amelyek hosszú élettartamúak - kerüld az eldobható termékeket.

Vásárolj olyan termékeket, amelyeknek minimális a csomagolása.

Vásárolj termékeket koncentrált formában.

Csak azt vásárold meg, amire szükséged van. Ha kevesebbet fogyaszthatsz, kevesebb hulladékot dobsz ki.

Fontold meg, hogy a szükséges vásárlásokhoz ömlesztve vásárolj

Ezzel pénzt takarítasz meg és csökkented a csomagolást.

Vásárolj újrahasznosított anyagból készült termékeket (és olyan termékeket, amelyek újrahasznosíthatók)

Vásárolj olyan termékeket, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek. Ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy többet állítsanak elő. Vásárolj olyan termékeket, amelyeket könnyű újrahasznosítani. Ezáltal az anyagok visszakerülnek a körforgásba, hogy más termékekben is felhasználhatók legyenek.

Egyéb hulladékmegelőzési tippek

Spórolj papírt, időt és postaköltséget, ha online fizeted be számláidat.

Mivel a papír, a képeslapok és a postaköltségek ára emelkedik, fontold meg az e-kártyák küldését e-mailben.

Ha dokumentumokat nyomtatsz, nyomtass a papír mindkét oldalára.

Nyomtatás és postázás helyett küldd el e-mailben a dokumentumokat és információkat.

Használj textilszalvétát a papírszalvéták helyett.

Mozgás és nem pazarlás

Az átlag amerikai kétévente költözik. Gondolj bele, mennyi hulladék keletkezik minden egyes alkalommal, amikor egyik helyről a másikra költözöl.

Top 10 fogyasztói tipp

Bízz az ösztöneidben.

Ha túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Ha nem tetszenek a vásárlás körülményei - például az ár, a weboldal, a blokk vagy a garanciális információk hiánya, vagy ami a legfontosabb, az eladó nem hajlandó válaszolni az eladásra kínált termékek eredetére vonatkozó egyszerű kérdésekre -, használd a józan eszed, és menj máshová.

Online vásárlás esetén óvakodj az olyan webhelyektől, amelyek rossz minőségű fotókkal, helyesírási hibákkal rendelkeznek, hiányoznak az értékesítési feltételek, nem biztonságos levelezés használatára kényszerítenek, és nem biztonságosak. Próbáld meg felhívni az oldalakat, és hallgasd meg az automatikus válaszrendszereket - legitimnek hangzanak? A webhely teljes körű elérhetőséget biztosít?

Ragaszkodj a biztonságos tranzakciókhoz.

Ha online üzletet kötsz, győződj meg arról, hogy a fizetéseket a https:// kezdőbetűvel kezdődő webhelyeken keresztül küldöd el (az "s" a biztonságosat jelenti), és keresd a böngésző alján a zár szimbólumot. A hamisított termékekkel foglalkozó vállalkozások valószínűleg figyelmen kívül hagyják az ügyféladatok biztonságos továbbításának és tárolásának szükségességét. Kerüld a vásárlást, ha nem érzed magad biztonságban a tranzakciót illetően.

Figyeljünk a hiányzó forgalmi adóterhekre.

A hamisított árukkal kereskedő vállalkozások gyakran nem jelentik eladásaikat a pénzügyi hatóságoknak - ez a különbség a végső soron fizetendő árban is észrevehető, különösen azokban az államokban, ahol forgalmi adót szednek. Ha úgy tűnik, hogy a vételár nem tükrözi az előírt forgalmi adót vagy egyéb díjakat, vásárlás előtt érdeklődj tovább az árról és az adott cég termékeinek forrásáról.

Keresd a minőségbiztosítást a másodlagos piacon.

A jó hírű és megbízható viszonteladók átfogó ellenőrzési és hitelesítési eljárásokkal rendelkeznek, és az általuk értékesített berendezéseket műszaki szakemberek ellenőrzik. Lehet, hogy használt vagy akciós termékeket szeretne vásárolni viszonteladótól, de az ésszerű csomagolás és a tartalmi szabálytalanságok, valamint a hamisítványok közötti különbségek túlságosan finomak lehetnek ahhoz, hogy észrevedd őket. Kerüld el a hamisítványokat a másodlagos piacon, ha részleteket kérsz a beszállító minőségbiztosítási eljárásairól. Próbálj meg rákeresni az eladó nevére, és olvasd el más vásárlók véleményét.

Legyél különösen óvatos az online gyógyszervásárlással.

A jelentések szerint az online gyógyszertárak 96%-a nem felel meg a biztonsági vagy jogi előírásoknak, ezért különösen fontos, hogy éber maradj, amikor online vásárolsz gyógyszereket. A legális online gyógyszertári weboldalaknak az Egyesült Államokban kell elhelyezkedniük, és a weboldal működési helye szerinti állami gyógyszerészeti hatóság által engedélyezettnek kell lenniük (az állami gyógyszerészeti hatóságok listáját a www.nabp.net oldalon találja), rendelkezniük kell engedéllyel rendelkező gyógyszerésszel, aki válaszol a kérdéseire, az orvos vagy más egészségügyi szakember receptjét kell kérniük, aki az Egyesült Államokban rendelkezik gyógyszerfelírási engedéllyel, és rendelkezniük kell olyan lehetőséggel, hogy probléma esetén beszélhessen egy személlyel. További információkat itt talál az FDA-nál, és mindenképpen kövesse az FDA ajánlásait az illegális online gyógyszertárak bejelentésére vonatkozóan.

Légy éber, ha külföldön vásárolsz.

Ha nemzetközi weboldalakon vásárolsz, keress megbízható eladókat, amelyek azonosítható adatvédelmi és biztonsági biztosítékokat alkalmaznak, és törvényes címmel rendelkeznek. Bár sok nemzetközi vállalkozás kínál olyan egyedi termékeket, amelyek itthon nem vagy nehezen elérhetők, bizonyos külföldi piacokon a hamisított és kalóztermékek még az Egyesült Államokban is elterjedtebbek.

Védd meg személyes adataidat.

Az illegális webhelyek gyakran telepítenek rosszindulatú szoftvereket, amelyek ellophatják a hitelkártyaadataidat és a számítógépeden tárolt egyéb információkat. Ha egy film még a mozikban van (vagy még be sem mutatták a mozikban), óvakodj az online streaming- vagy letöltőoldalaktól, amelyek esetleg kamerával felvett vagy illegális másolatokat kínálnak, amelyek nem díjazzák megfelelően a film alkotóit. Hasonlóképpen óvakodj az olyan hangfelvételektől, amelyek lehetetlen összeállításokat kínálnak.

Vizsgáld meg alaposan a címkéket, a csomagolást és a tartalmat.

Keresd a hiányzó vagy lejárt felhasználhatósági dátumokat, a törött vagy hiányzó biztonsági plombákat, a hiányzó garanciális információkat vagy az egyébként szokatlan csomagolást. Nincs bolondbiztos módszer arra, hogy különbséget tegyen az akciós és a hamisítvány között, de a címkék és a csomagolás árulkodó jelek lehetnek. A luxuscikkek elnevezései vagy a rosszul rögzített címkék hibásak lehetnek - egyes valódi gyártók konkrét információkat kínálnak a fogyasztóknak, amelyek alapján kiszűrhetik a hamisítványokat.

Nagyobb értékű vásárlások, például mechanikus vagy elektronikus berendezések esetén keressen jó hírű eladókat, és ellenőrizze a sorozatszámokat a gyártó adatbázisaiban. Ha új eladótól vásárol gyógyszert, és az nem felel meg a megszokott termék méretének, formájának, színének, ízének és mellékhatásainak, forduljon gyógyszerészéhez vagy a gyártóhoz, hogy megállapítsa, törvényes forrásból származik-e. A hitelességről úgy is meggyőződhetsz, hogy összehasonlítod a gyártó elérhetőségi adatait egy másik termék csomagolásával, mivel a hamisított termékeken feltüntetett címek és telefonszámok félrevezetőek lehetnek.

Jelentsd a hamisított termékeket.

Jelentsd a nem biztonságos termékeket a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságnak. Sok hamisított és kalóztermék összetett illegális gyártási és forgalmazási műveletek eredménye. Ha szellemi tulajdon elleni bűncselekményt gyanítasz, jelentsd azt a Szellemi Tulajdonjogok Nemzeti Koordinációs Központjának.

A fogyasztók fontos szerepet játszhatnak a piac hamisítványoktól való mentesítésében azáltal, hogy nyomozati nyomok forrásaként szolgálnak az amerikai márkatulajdonosok számára. Ha olyan kéretlen levelet kapsz, amely egy gyanús weboldalra irányít, jelentsd az információt a márkatulajdonosnak és a hatóságoknak. Ha azt feltételezed, hogy hamisított vagy kalóz terméket vásároltál, értesítsd a márkatulajdonost, és lépj kapcsolatba a vásárlás helyével csere vagy visszatérítés céljából.

Terjeszd az igét.

Tanítsd meg gyermekeidet a hamisítványokról. Világosítsd fel gyermekeidet a hamisított termékek veszélyeiről az ő biztonságukat és az általuk kedvelt termékeket előállító vállalkozások megélhetését illetően. Tanítsd meg a gyerekeket arra, hogy legális és biztonságos kiskereskedőknél vásároljanak mind a helyi üzletekben, mind az interneten, és kérd meg a gyerekeket, hogy mielőtt személyes vagy családi adatokat adnának ki az interneten, egyeztessenek a szülővel. Figyelmeztesd barátaid és családtagjaid a törvénytelen termékforrásokra.