, 2023/5/12

Ha a következő szintre szeretnéd emelni a fitneszed, talán elgondolkodtál azon, hogy személyi edzőt fogadj-e fel. Akár újonnan kezdtél el edzeni, akár az edzőterem a második otthonod, a személyi edzővel való munka segíthet abban, hogy elérd egészségi és fittségi céljaidat.

A személyi edzés előnyei

A minősített személyi edző olyan személy, aki képzett abban, hogy biztonságos és hatékony edzésprogramokat állítson össze és hajtson végre ügyfelei számára. Más szóval, segítenek neked edzeni és más életmódbeli változtatásokat végrehajtani, hogy elérd fitneszcélodat. 9 okért, amiért érdemes megfontolni egy személyi edző felfogadását.

1. Növeli az elszámoltathatóságot

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő része az edzésprogram fenntartásának éppen ez lehet - az edzések elvégzése és következetes elvégzése. Ha valaki nem várja el, hogy találkozzunk az edzőteremben, sokkal valószínűbb, hogy kihagyod, ha inkább az ágyban maradsz, vagy inkább a kanapén henyélsz. A személyi edzővel való munka megadja azt a lökést, amire szüksége van ahhoz, hogy ne csak a találkozók alkalmával, hanem remélhetőleg a hét folyamán többször is elvégezze az edzést - akár személyesen, akár virtuálisan -.

Az is előfordulhat, hogy egy edzővel az oldaladon keményebben dolgozol, mintha egyedül csinálnád. Hallottad már a mondást: "Ha messzire akarsz jutni, menjünk együtt"? Számos kutatás bizonyítja, hogy minél több támogatást kap valaki az egészségügyi és fitneszcéljaihoz, annál valószínűbb, hogy sikerrel jár. Valójában egy 11 évnyi tanulmány elemzésében azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire tartják magukat a fogyókúrához. Azt találták, hogy minél nagyobb az emberek elszámoltathatósága, annál nagyobb valószínűséggel tartják magukat a fogyókúrához.

2. Tanulni fogsz az egészségről, a fittségről és a testedről

Egy személyi edző nem csak azért van ott, hogy megizzasszon - valószínűleg tanulsz is valamit az együtt töltött időből. Ahhoz, hogy valaki egy akkreditált szervezet, például a National Academy of Sports Medicine (NASM) vagy az American Council on Exercise (ACE) által hitelesített személyi edzővé váljon, középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie, valamint képesítéssel kell rendelkeznie a szív- és légzés újraélesztésből (CPR) és az automata külső defibrillátor (AED) használatából.

Emellett le kell tenni egy alapképzési vizsgát, és minden évben továbbképzési órákat kell szerezniük, hogy naprakészek maradjanak.

Ez azt jelenti, hogy a személyi edződ sokat tud az emberi fiziológiáról és testmechanikáról, a viselkedésváltozásról, a testmozgástudományról és még sok minden másról. Segíthet megtanulni a helyes formát, hogyan kell használni az adott eszközöket, és milyen gyakorlatok lesznek a leghatékonyabbak neked. Ezen túlmenően olyan nagyobb egészségügyi és fitnesz témákat is megtaníthatnak neked, amelyek segítenek az egészséges életmód fenntartásában. Vegyünk azonban egy konkrét gyakorlatot egy pillanatra. Vegyük a guggolást - egy olyan mozgást, amely elég alapnak tűnik, de valójában nagyon árnyalt .

Számos tényező játszik szerepet, többek között a fejed helyzete, a hát felső és alsó részének helyzete, a medence helyzete, a térd beállítása és a lábfej pozíciója, és mindegyik függ az edzettségi szintedtől, a testmechanikádtól, a céljaidtól és még sok más tényezőtől. Felbecsülhetetlen értékű, ha van egy személyi edző, aki végigvezet a helyes testtartáson és formán. Ők segíthetnek abban, hogy a tested számára leghatékonyabban végezd a gyakorlatot. Így nemcsak jobb eredményeket érhetsz el, hanem elkerülheted a lehetséges sérüléseket is.

3. Segít a célok kitűzésében

Volt már, hogy hatalmas egészségügyi és fitneszcélt tűztél ki magad elé - mondjuk 20 kiló (9 kg) leadását vagy egy maratonra való edzést -, csakhogy nem sikerült elérned? Vagy talán egyáltalán nem szoktál célokat kitűzni, és egyszerűen jól jönne egy kis útmutatás. Egy személyi edző segíthet reális és elérhető célokat kitűzni a személyes tapasztalatai és képességei alapján, és segíthet a fejlődésben az út során.

És még ha csak aktív akarsz maradni vagy jobban akarod érezni magad, akkor is fontos tényező lehet a motiváció fenntartásában, ha van egy célod, amikor a fitneszutadon vagy, legyen az bármilyen nagy vagy kicsi. A Slimming World, egy brit székhelyű testsúlycsökkentő szervezet adatainak elemzése szerint azok a tagok, akik fogyási célt tűztek ki maguk elé, 12 hónap alatt többet fogytak, mint azok, akik nem tűztek ki célt. Dolgozz egy személyes edződdel, hogy meghatározd a rövid és hosszú távú céljaidat, majd készíts egy tervet, amely segít az elérésben.

4. Egyénre szabott tervet kapsz

Egy gyors Google-kereséssel sok oldalnyi edzést vagy programot találsz, amit követhetsz, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a legjobb választás számodra. Egy személyi edzővel személyre szabott tervet kapsz, amely a legjobb eredményeket biztosítja számodra. Tegyük fel például, hogy az edződdel való kezdeti konzultáció után észreveszik, hogy a jobb lábad gyengébb, mint a bal lábad - és neked fogalmad sem volt róla. Ez az egyensúlyhiány miatt számos napi mozgás és gyakorlat során kompenzálod, ami tovább súlyosbítja az egyensúlyhiányt.

A probléma kezelése érdekében az edződ ezután egylábú mozgásokat épít be az edzéseidbe, így korrigálhatod ezt az egyensúlyhiányt, és összességében erősebbé válhatsz. Sőt, a legújabb kutatások éppen ezért az egyénre szabott edzéstervek hatékonyságát jelzik.

5. Rugalmas ütemezés és formátum

Találkozhatsz személyi edzővel személyesen egy edzőteremben hetente, hetente többször, vagy akár havonta - ahogy neked a legjobban megfelel. Manapság a virtuális személyi edzés is népszerű. Ebben a formátumban otthonodban edzel, miközben videokonferenciát tartasz az edződdel, aki a telefonodon vagy laptopodon keresztül vezet végig az edzésen. A foglalkozások jellemzően 30-60 percig tartanak, és a személyes céljaidhoz igazodnak. Mindenkinek van személyi edzője, függetlenül a fizikai képességeitől, a tapasztalati szintjétől, a lakóhelyétől vagy a költségvetésétől.

6. Elősegíti a testmozgás változatosságát

Lehet, hogy a megszokás rabja vagy, ha edzésről van szó, mindig ugyanazokhoz az eszközökhöz húzódsz az edzőteremben, vagy ugyanazokat az edzéseket végzed otthon. Egy személyi edző megismertethet olyan gyakorlatokkal, amelyeket korábban talán még soha nem csináltál, vagy amelyeket magadtól soha nem próbáltál volna ki, csökkentve ezzel az unalom és a platóba kerülés esélyét.

Egy vizsgálatban 21 ellenállással edzett férfit követtek nyomon 8 héten keresztül - az egyik csoport egy fix edzésprogramot végzett, míg a másik csoport egy alkalmazáson keresztül véletlenszerűen variált gyakorlatokat végzett. A kutatók azt találták, hogy a változatos edzésprogrammal történő változtatás motiváltabbá tette az embereket. A rögzített és a változatos rutinok hasonló izomműködést is eredményeztek. A történet tanulsága? Jó lehet váltogatni a dolgokat. Kihívást jelent a tested mozgásmintái számára, és az agyadat is munkára készteted. Ráadásul talán találsz valamit, amit szeretsz. Ha pedig nem, akkor is örülni fogsz, hogy kipróbáltad.

7. Táplálkozási tanácsok

Egy okleveles személyi edző nem táplálkozási szakértő vagy dietetikus, így jogilag nem jogosult étkezési terveket ajánlani vagy nagyon konkrét ajánlásokat adni az étkezéssel kapcsolatban, különösen olyan ügyfelek esetében, akiknek alapbetegségük van. A személyi edzők azonban általános táplálkozási tanácsokat adhatnak, amelyeket sok ügyfél nagyon értékesnek találhat, miközben az egészség és a fitnesz útjain navigálnak. Akár a fogyás, akár az izomnövekedés, akár mindkettő a cél, az étrend döntő szerepet játszik.

Ha tudod, mennyi fehérjét fogyassz, hogyan építs be több gyümölcsöt és zöldséget az étkezéseidbe, vagy akár azt is, hogy mennyi vizet fogyassz, az felerősítheti az edzőteremben elért eredményeket. Valójában egy 2015-ös áttekintés a fizikai aktivitás és a testmozgás szerepét vizsgálta a kezdeti fogyásban, a testsúly fenntartásában, az elhízási paradoxonban és a súlygyarapodás megelőzésében. Megállapította, hogy a kalóriakorlátozás és a testmozgás kombinációja hozta a legjobb fogyási eredményeket - és hogy a testmozgás önmagában nem volt olyan hatékony (6Trusted Source).

Keresd tehát személyi edződ tanácsát és iránymutatását, amikor a diétával is foglalkozol.

8. Segíti a mentális egészségedet

A személyi edzők a mentális egészséged több aspektusában is segíthetnek. Egyrészt, figyelemre méltó mennyiségű kutatás támasztja alá a fizikai aktivitás pozitív hatását az olyan mentális egészségügyi problémákra, mint a depresszió és a szorongás. A testmozgás fokozza az agy vérkeringését, segít csökkenteni a stresszt, és összességében javítja a hangulatot és a kognitív funkciókat. Az edzővel való következetes munka segít abban, hogy learassa ezeket az előnyöket. Ráadásul egy jó személyi edző érdeklődik az életed iránt - a családod, a karriered, a küzdelmeid -, és egyfajta bizalmasoddá válhat. Jó érzés tudni, hogy valaki a sarkadban van, aki drukkol neked, nemcsak az edzőteremben, hanem azon kívül is.

9. Elősegíti az egészséges életmódváltást

A személyi edzővel való munka segíthet abban, hogy egy életre szóló jó szokásokat alakíts ki. Egy tanulmány szerint az emberek a mindennapi cselekedeteik 43%-át úgy végzik el, hogy közben valami másra gondolnak. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudatosan építed be ezeket az egészséges szokásokat - lépcsőzés a lift helyett, vízivás az üdítő helyett, 8 órás alvás -, akkor nehezebb lesz eredményeket látnod.

Egy edző segíthet abban, hogy ezeket a változtatásokat egyenként hajtsd végre, és támogathat az esetlegesen felmerülő akadályokon keresztül. A szokásváltás elsajátításának leghatékonyabb módja, ha kicsiben kezdjük és a győzelmeket gyarapítjuk, és egy jó személyi edző segít eligazodni ezen a területen.