, 2023/5/17

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz - egészségesen tartja a szívet, segíthet elérni és megtartani az egészséges testsúlyt, és még éveket is adhat az életünkhöz. A fizikai aktivitás megmozgatja a szíved és javítja a keringést, segít a testednek hajlékonyabbá és rugalmasabbá válni, és javítja az állóképességedet.

Hogyan teszi jobbá a szexet a testmozgás

Ezek az előnyök lehetővé teszik, hogy könnyebben végezd a mindennapi tevékenységeidet. A testmozgás azonban még valami másra is képes lehet: jobbá teheti a szexuális életét. A testmozgásban való részvétellel - legyen szó akár egyszeri edzésről, akár rendszeres gyakorlásról - javíthatod a szexuális életedet. A tudósok a testmozgással kapcsolatos konkrét eredményeket a szexuális működés különböző aspektusaival hozták összefüggésbe.

A kutatások pedig folyamatosak; a tudósok folyamatosan újabb és újabb módokat találnak arra, hogy a fizikai aktivitás segíthet abban, hogy egészségesebb és kielégítőbb szexuális életet élhess

Javíthatja a testképet

A szex nagy része, hogy jól érezd magad a testedben. Tanulmányok megerősítették, hogy a testkép erősen összefügg a szexuális elégedettséggel, különösen a nők körében. A kutatások azt mutatják, hogy a testkép mélyen összefügg a nők szexuális egészségével. A pozitív testképpel rendelkező nők szexuális funkciói, beleértve a szexuális vágyat is, magasabbak, mint a negatív testképpel rendelkezőké.

A kutatók úgy találták, hogy a testalkattal való elégedettség a szexuális funkció előrejelzője. Az észlelt vonzerő lényeges lehet, amikor a középkorban várhatóan testváltozások következnek be. A férfiak testképével és szexuális elégedettségével kapcsolatban kevesebb kutatás áll rendelkezésre. Mégis, legalább egy közzétett jelentés szerint a fizikai megjelenéssel kapcsolatos negatív attitűdök összefüggnek a kedvezőtlen szexuális élményekkel.

Az érzékelt vonzerő érzése összefügg a szexuális elégedettséggel, így a szexuális élet javításának egyik módja lehet a testképen való munka. A testmozgás segíthet abban, hogy a megjelenés változásától függetlenül kívánatosabbnak érezze magát. Egy 2017-ben közzétett, 60 fiatal felnőtt nő bevonásával készült tanulmány szerint már egyetlen 30 perces edzés is javíthat a nők testképén.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a testmozgást arra használod, hogy megpróbáld kontrollálni a testalkatodat, és egészségtelen, megszállott kapcsolatot alakítasz ki a testmozgással, az árthat az önbecsülésednek és a testképednek. Legyél tudatában annak, hogy a testmozgás hatására hogyan érzed magad a testeddel kapcsolatban. Erősítőnek és jutalmazónak kell érezni, nem pedig büntetőnek.

Csökkentheti a szexuális diszfunkciót

Egy nagyszabású, 3 906 férfi és 2 264 nő bevonásával készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a testmozgás hogyan befolyásolhatja az önbevalláson alapuló szexuális diszfunkciók arányát, például az orgazmus elégedetlenségét és az izgalmi nehézségeket a nőknél, illetve a merevedési zavarokat a férfiaknál. A jelentés megállapította, hogy a heti kardiovaszkuláris testmozgás bizonyos megelőző előnyökkel járhat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fizikailag aktív felnőttek magasabb szintű kardiovaszkuláris edzése kevesebb önbevalláson alapuló szexuális diszfunkcióval járt együtt. A tanulmány szerzői azt javasolták, hogy a szexuális diszfunkció kockázatának kitett férfiak és nők számára előnyös lehet a szigorúbb testmozgás, függetlenül jelenlegi aktivitási szintjüktől.

Csökkentheti a merevedési zavarokat

A keringési problémák gyakran okoznak merevedési zavarokat (ED). Az erekcióhoz a pénisznek vérrel kell megduzzadnia. Az elzáródott artériák, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák akadályozhatják ezt a folyamatot. Az Amerikai Urológiai Társaság az ED egyik lehetséges okaként említi a testmozgás hiányát.

Egy 2018-ban közzétett kutatási áttekintés szerzői ajánlásokat dolgoztak ki a fizikai aktivitásra vonatkozóan az ED csökkentése érdekében. Azt javasolták, hogy a betegségben szenvedő férfiak hetente négyszer 40 perc felügyelt, mérsékelt-erős aerob testmozgást végezzenek.

Hosszú távú ajánlásként ugyanezek a kutatók azt írták, hogy a heti 160 perces testmozgás hat hónapon keresztül hozzájárul a fizikai inaktivitás, elhízás, magas vérnyomás, metabolikus szindróma és/vagy szív- és érrendszeri betegségek által okozott ED-ben szenvedő férfiak erekciós problémáinak csökkentéséhez.

Javíthatja az izgalmat a nőknél

Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a testmozgás segíthet a rövid és hosszú távú izgalom serkentésében - legalábbis a nőknél. Egy 2018-ban közzétett kutatási áttekintés szerint a fiziológiai szexuális izgalom javulása egyetlen edzést követően javult. A tudósok szerint úgy tűnt, hogy a változásokat a szimpatikus idegrendszeri aktivitás és a hormonális tényezők növekedése okozta. Hozzátették, hogy a rendszeres testmozgás valószínűleg közvetve, a szív- és érrendszeri egészség és a hangulat javításával fokozza a szexuális kielégülést.

A tudatossági gyakorlatok szintén segíthetnek a nők szexuális izgalmának javításában. A kutatások azt mutatják, hogy a mindfulness-alapú gyakorlatok gyakorlása, a fizikai érzésekre való összpontosítás és a mentális képzeletbeli feladatok javítják a szubjektív szexuális izgalmat.

Csökkentheti a menopauza tüneteit

A menopauza során az ösztrogénszint csökkenése olyan tüneteket okoz, amelyek ronthatják az életminőséget, és hatással lehetnek a fizikai, mentális és szexuális egészségre. Konkrétabban, a menopauza hatással lehet a szexre azáltal, hogy megváltoztatja a normális szexuális reakciókban részt vevő biológiai rendszereket.

Egy 2020-ban közzétett kutatási áttekintés szerzői megállapították, hogy bizonyos típusú testmozgások nagyobb valószínűséggel hasznosak ebben az átmeneti szakaszban.

A medencefenék izmainak gyakorlása és az elme-test gyakorlatok hasznosak lehetnek a klimaxos tünetek kezelésében. Nincs elég bizonyíték arra, hogy tudjuk, az aerobik és az erőnléti edzés jótékonyan hat-e erre a területre. Néhány más kutatás szerint a fizikai aktivitás általában véve segíthet enyhíteni az olyan konkrét problémákat, mint a hüvelyszárazság, a hőhullámok és az éjszakai izzadás. A testmozgás mindenhol, így a nemi szervekben is elősegíti a véráramlás fokozódását. Menopauzában ez szerepet játszhat a jobb szexuális élményben.

Javíthatja a szexuális öregedést

Tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgás segíthet megőrizni a szexuális egészséget az öregedési folyamat során. Ez az előny különösen jelentős lehet a férfiak esetében. A National Institutes of Aging (NIA) kutatói azonosították, hogyan segíthet a testmozgás a szexuális egészség megőrzésében. Az ízületi problémákat a fokozott szexuális problémák lehetséges okaként sorolják fel. A szervezet szerint a testmozgás segíthet az ízületi gyulladás okozta kellemetlenségek csökkentésében.

Az NIA a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a stroke-ot és a depressziót is felsorolja olyan okozó tényezőként, amelyek hozzájárulhatnak a szexuális problémákhoz. A testmozgás köztudottan csökkenti ezeknek a krónikus állapotoknak a kockázatát.

Egy szó a Verywell-től

Ha a jobb egészség nem elég motiváció ahhoz, hogy elmenj az edzőterembe vagy futni, talán a jobb szex is motiválhat. Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás számos módon segíthet a kielégítő szexuális élet elérésében és fenntartásában. De ne feledd, hogy a testmozgás önmagában nem biztos, hogy megteszi a hatását, ha bármilyen működési zavarral küzdesz.